Romania nu isi poate permite sa relaxeze nici politica fiscala si nici pe cea monetara, dar BNR va continua sa normalizeze conditiile monetare, pentru a le alinia celor din alte state UE, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El a admis astfel, ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) se afla inaintea unei iminente reduceri a dobanzilor si a rezervelor minime obligatorii, dar aceasta nu inseamna neaparat o relaxare. "Nu pot sa va spun ce va face Consiliul de Administratie (al BNR - n. red), dar in nume personal cred in aceasta filosofie a dozajului", a afirmat Isarescu la un seminar pe teme economice, potrivit Mediafax. Guvernatorul a spus bancherilor prezenti ca, atunci cand BNR promite normalizarea conditiilor de piata, limbajul nu este unul "dual", iar banca centrala este preocupata de reducerea rezervelor minime obligatorii.
Coalitia bancilor
Pe de alta parte, bancile comerciale intentioneaza sa ceara bancii centrale sa renunte la validarea noilor norme de creditare si sa aplice pentru monitorizare masuri de prudentialitate. Bancherii au discutat ieri, in sedinta Adunarii Generale a Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), probleme legate de avizarea normelor de catre BNR. "S-a hotarat sa transmitem BNR o lista cu propuneri reprezentand hotarari ale adunarii generale care urmeaza sa fie discutate, marti, de Consiliul de Administratie al ARB cu prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Propunerile sunt de detaliu, legate de modul in care vad bancile ca trebuie facuta validarea normelor, sau mai generale, printre cele mai categorice fiind eventualitatea ca BNR sa renunte la exercitarea ca prerogativ de validare a normelor si sa aplice pentru monitorizare mai mult masuri de prudentialitate", a declarat Radu Ghetea, presedintele ARB, potrivit Mediafax.
Iluzii pe piata
La randul sau, Mugur Isarescu, a declarat ca BNR a insistat ca bancile comerciale sa prezinte un punct de vedere comun privind avizarea normelor de credit, dar nu va renunta la criteriile de prudenta si spera intr-o intelegere mutuala pentru a grabi procesul. "Am avut discutii cu Directia de Supraveghere si i-am intrebat daca bancile erau pregatite pentru aceste criterii, iar toate solicitarile sunt de fapt incluse in Norma 17/2003, deci erau cunoscute de foarte mult timp", a spus Isarescu, referindu-se la nemultumirile formulate de unele banci comerciale privind decalajul in avizarea noilor norme. Marea problema este, de fapt, iluzia creata in piata ca aceste norme ofera o relaxare pentru toate categoriile de clienti, ceea ce nu este adevarat, a subliniat Isarescu. Circa 20 de banci au trimis BNR proiecte privind normele noi, dar unele au fost returnate de catre banca centrala, care a apreciat ca nu sunt respectate cerintele de prudentialitate. Pana in prezent, doar Alpha Bank Romania a primit avizul oficial pentru noile norme. Surse din piata au declarat ieri ca BRD-Groupe Société Générale a primit, de asemenea, avizul. In aceste conditii, o serie de bancheri au acuzat BNR ca distorsioneaza piata, prin termenele diferite de avizare.