Joi, Grupul pentru Dialog Social a organizat o dezbatere pentru a clarifica statutul cladirii de pe Calea Victoriei 120, in care isi desfasoara activitatea din 1990.

Miza dezbaterii a fost situatia in care se afla in acest moment cla
Joi, Grupul pentru Dialog Social a organizat o dezbatere pentru a clarifica statutul cladirii de pe Calea Victoriei 120, in care isi desfasoara activitatea din 1990.

Miza dezbaterii a fost situatia in care se afla in acest moment cladirea in care functioneaza GDS, organizatie nonguvernamentala printre membrii careia se numara unii dintre cei mai activi intelectuali din Romania. Ca urmare a Legii 350/2006, Legea tinerilor, s-a hotarit retrocedarea patrimoniului fostului Comitet Central al Uniunii Tineretului Comunist, din care face parte si cladirea de pe Calea Victoriei 120, catre Fundatia Nationala pentru Tineret. Din acest punct incep complicatiile si ambiguitatile, unul dintre motivele pentru care dezbaterea de ieri s-a transformat intr-o discutie haotica, incoerenta, agresiva.

La discutii au fost invitati reprezentantii Fundatiei Nationale pentru Tineret infiintate in 2002, al carei presedinte este Nicolae Mavrodin, si reprezentantii Fundatiei Nationale pentru Tineret create la inceputul acestui an. In 1989, Nicolae Mavrodin era presedintele Asociatiei Tineretului Revolutionar, care, in 2002, si-a schimbat numele in Fundatia Nationala pentru Tineret. Aceasta schimbare s-a produs cu putin timp inaintea intrarii in vigoare a legii prin care patrimoniul fostului UTC urma sa fie administrat de o Fundatie Nationala pentru Tineret. Mavrodin declara ca ONG-ul al carui presedinte este are sapte organizatii regionale, numarind in total 23.000 de membri. Din aceasta organizatie mai fac parte si fosti parlamentari, printre care se numara Raj Tunaru, Dorin Lazar Maior si Traian Rece. Fundatia Nationala pentru Tineret din 2002 sustine ca, prin hotarirea instantei din 23 ianuarie 2007, este succesoarea Uniunii Tineretului Comunist si ca, prin aplicarea Legii tinerilor, are dreptul de proprietate asupra cladirii in care functioneaza in acest moment GDS. Deputatul PRM Lia Olguta Vasilescu i-a acuzat pe cei de la fundatia condusa de Mavrodin ca si-au insusit pe nedrept o parte din fondurile UTC, aflate in administratia Bancii Comerciale Romane. "Domnul N. Mavrodin a solicitat si a obtinut din partea BCR Bucuresti depozitarea fondurilor banesti care au apartinut, anterior anului 1990, fostului Comitet Central al Uniunii Tineretului Comunist, transferarea acestor fonduri in contul organizatiei sale", a declarat Olguta Vasilescu, citata de NewsIn.

Dar complicatiile nu se opresc aici. O a doua organizatie, surprinzator intitulata tot Fundatia Nationala pentru Tineret, a fost infiintata la inceputul acestui an, in temeiul Legii 350/2006. Dar aceasta organizatie se afla in afara legii, dat fiind ca a luat un nume deja existent. Valeriu Mitica, prezent la dezbatere, este vicepresedintele acestei organizatii, care, conform opiniei sale, este cea indreptatita sa detina cladirea de pe Calea Victoriei 120. Mitica este hotarit sa apeleze la instanta judecatoreasca, atita vreme cit nu exista o lege speciala care sa reglementeze acest conflict.

Joi, la GDS, dezbaterea al carei scop era clarificarea problemelor legate de aceasta degringolada legislativa a devenit un cimp de lupta, un pretext pentru acuzatii. Pe de o parte, Nicolae Mavrodin ii acuza pe cei de la GDS, respectiv pe Radu Filipescu, presedintele organizatiei, ca a obtinut sediul de pe Calea Victoriei datorita "legaturilor cu Birladeanu", care era, la vremea aceea, presedintele Senatului. In acelasi timp, Ioan Voica, consilier parlamentar la Comisia pentru invatamint, stiinte, tineret si sport a Camerei Deputatilor, a declarat ca doar o fundatie alcatuita din organizatiile judetene pentru tineret ar avea dreptul de mostenitor al fostului UTC.

Aceasta cladire, atit de disputata, s-a aflat insa dintotdeauna in proprietatea Ministerului Culturii, UTC neavind decit drept de folosinta asupra ei. Printr-un document din 1981, imobilul a trecut din administrarea Muzeului Satului in administrarea CC al UTC, care l-a folosit pina in decembrie 1989. In 1990, Consiliul Frontului Salvarii Nationale, la cererea lui Gabriel Liiceanu si a lui Alin Teodorescu, a aprobat darea in folosinta a acestui spatiu catre GDS. Astfel, Muzeul Satului, subordonat Ministerului Culturii, in calitate de proprietar al imobilului, a semnat un contract de inchiriere cu GDS, care a fost reinnoit de mai multe ori.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.