Intel va elimina din vara plumbul din procedeul de fabricare a cipurilor viitoare si il va inlocui cu un aliaj de cositor, argint si cupru care are consum redus de energie electrica, ceea ce va simplifica reciclarea componentelor electronice, potrivit unui comunicat al companiei.
Modificarile vor fi incluse peste cateva luni in procesoarele Intel Core 2 Duo, Core 2 Quad si Xeon de generatie urmatoare. De asemenea, ele vor fi aplicate procesoarelor fabricate in tehnhologie Hi-k de 45 de nanometri, care vor fi produse in a doua jumatate a anului.
Plumbul este utilizat intr-o diversitate de conexiuni micro-electronice intre cip si placa de baza. in domeniul electronicii, plumbul a fost folosit pe scara larga, timp de decenii, in ciuda efectelor nocive asupra mediului inconjurator, din cauza proprietatilor electrice desoebite.
in 2004, Intel a inceput sa livreze pe piata produse care contineau cu 95 % mai putin plumb comparativ cu generatiile anterioare de microprocesoare si chipset-uri. Pentru a inlocui si restul de 5 % de aliaj de plumb, Intel va utiliza un aliaj cositor/argint/cupru. Dezvoltarea unei metode care poate sa inlocuiasca plumbul fara sporirea consumului de energie electrica a necesitat un important efort de cercetare, au precizat reprezentantii Intel.