Olanda se departeaza de Constitutia UE
Premierul olandez Jan-Peter Balkenende a stabilit atitudinea tarii sale cu privire la noul Tratat european, pledand pentru renuntarea la termenul de "Constitutie" si acordarea de competente extinse parlamentelor nationale, relateaza Mediafax. El a pledat si pentru stabilirea unor limitate clare pentru puterile europene, precum si pentru mai multe criterii de extindere. "Trebuie sa propunem o solutie comuna acceptabila care sa tempereze temerile generate de respingerea Constitutiei europene de catre alegatorii francezi si olandezi", a declarat miercuri liderul olandez in Parlamentul European, facand referire la respingerea Tratatului european in Franta si Olanda, in 2005. Haga, alaturi de Londra, Varsovia si Praga, este considerata unul dintre cele mai rezervate tari in ceea ce priveste mentinerea Tratatului constitutional, discursul lui Balkenende reafirmand ideea potrivit careia alegatorii olandezi vor accepta numai un tratat redus care nu creeaza o imagine suprastatala Uniunii Europene. (G.D.)
Barroso: Rusia discrimineaza PoloniaEmbargoul aplicat de Rusia importurilor de carne din Polonia nu este altceva decat "discriminare", a afirmat ieri la Bruxelles, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, exprimandu-si totusi speranta intr-o reglementare a contenciosului, astfel incat cooperarea UE-Rusia sa se poata dezvolta in continuare. Cu prilejul unei conferinte organizate de Institutul francez de relatii internationale, Barroso a reamintit ca expertii europeni "au intreprins anchete foarte obiective asupra situatiei". "Credem ca nu exista motive pentru acest embargo. Este vorba despre discriminare. Credem ca este injust", a subliniat presedintele executivului comunitar. El a mentionat ca "normele de protectie a consumatorilor in UE sunt cele mai stricte din lume" si ca Bruxelles-ul nu ar permite circulatia produselor din carne poloneze daca acestea nu ar respecta normele in cauza. (G.D.)
Lavrov vrea conferinta pe inarmare
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut convocarea unei conferinte extraordinare pentru revizuirea Tratatului privind fortele conventionale din Europa (CFE), in cadrul unei reuniuni a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) desfasurata la Viena, relateaza Rompres. Presedintele rus Vladimir Putin, aflat la randul sau miercuri in vizita oficiala in Austria, a anuntat la 26 aprilie un moratoriu in privinta aplicarii tratatului CFE, apreciind ca NATO nu respecta prevederile acestui document, aminteste AFP. Rusia cere convocarea in scurt timp a unei "conferinte extraordinare de examinare" pentru a evalua viabilitatea tratatului CFE adaptat, a precizat Lavrov in fata celor 56 de state participante la OSCE, au indicat surse diplomatice occidentale. Tratatul CFE, semnat in 1990, a intrat in vigoare in 1992, marcand sfarsitul razboiului rece, si prevede reducerea si plafonarea fortelor armate si a echipamentelor clasice ale celor doua blocuri, ca masuri de incredere si de transparenta. (G.D.)