Care sint moderatoarele tv in emisiunile carora politicienii vin cu placere? Un scurt sondaj ne-a aratat ca preferatele oamenilor politici sint Gabi Vrinceanu-Firea, Melania Medeleanu si Mihaela Radulescu. Dar au punctat si altele.Melania Medeleanu a fost votata si deCristi Boureanu, si de primarul Capitalei,Adriean Videanu. Nu o data, oamenii politici s-au aratat nemultumiti de prestatia moderatorilor tv, in ale caror emisiuni au fost invitati, acuzindu-i de partizanat si de favoritisme. Unii chiar si-au manifestat antipatia, dar nu fatis, in privinta unor „arbitri" ai talk-show-ului. Exista oare si simpatii? Cu riscul de a parea frivoli, i-am intrebat pe politicieni care le sint moderatoarele favorite. Unii dintre ei au tinut sa-i precizeze si pe domni. Acum, nu stim exact daca un titlu precum „moderatorul preferat de politicieni" este un titlu de glorie sau nu. Cititi si judecati. Emil Boc (presedinte PD, primar al municipiului Cluj-Napoca): „Gabi Vrinceanu-Firea si Melania Medeleanu. Sint foarte multe femei foarte valoroase si talentate in talk-show-urile din Romania, dar cele doua vin pe o lista de prioritati... Sint femei elegante, pun accentul pe argumente si nu pe alte aspecte secundare. Incearca sa afle de la interlocutor informatii, chiar daca uneori sint acide. Sint acide, dar cu praf de ciocolata..."

Theodor Stolojan (presedinte PLD): „Nu am asa ceva, intrebati-i pe Petre Roman, pe Videanu, pe Geoana. Pentru mine sint toti egali, neutri, iar eu imi fac meseria".

I-am urmat sfatul. Mircea Geoana era de doua zile in sedinte, iar Petre Roman n-a fost de gasit la telefon. Adriean Videanu insa a fost incintat sa ne raspunda.

Adriean Videanu (presedinte executiv PD, primar general al Bucurestiului): „Am mai multe. Ma simt foarte bine in compania lui Gabi Vrinceanu-Firea, a Monicai Ghiurco si a Melaniei Medeleanu. Pentru ca sint inteligente".

Lucian Bolcas (vicepresedinte PRM): „Ascult cu placere emisiunile moderate de Victor Ciutacu, de tinarul Gadea si Ion Cristoiu si regret enorm absenta dintre noi a maestrului Paler. Mi-am manifestat de multe ori simpatia directa pentru Gabriela Vrinceanu-Firea. Este, intr-adevar, o doamna a presei. E un om cultivat, ceea ce din pacate intilnesti rar astazi, un om de spirit. Din punctul de vedere al profesiei de moderator, e un om vioi, gindeste repede, la obiect si spune direct ce are de spus. Ca un corolar la tot ce am spus, ramine mereu foarte feminina".Vrinceanu-Firea le e foarte dragapoliticienilor din mai toate partidele. Cozmin Gusa (presedinte PIN): „Mihaela Radulescu pentru ca e foarte directa, stie sa-si faca imagine si e a dracului. Dintre cei care fac talk-show-uri, nu pot sa spun ca Turcescu, pentru ca e directorul vostru si o sa se spuna ca vreau sa ma pun bine". Adrian Nastase (PSD, fost premier): „Nu vreau sa ofer neaparat o ierarhie, dar daca e sa nominalizez citiva moderatori, care mi se par seriosi si mai mult sau mai putin incomozi pentru invitati, ma pot gindi la Mihai Gadea si la Gabriela Vrinceanu-Firea de la Antena 3, in timp ce de la Realitatea TV vi-i pot indica pe Robert Turcescu si Razvan Dumitrescu".

Cristi Boureanu (vicepresedinte PLD): „Sincer, nu mi-am pus pina acum problema asta. Imi plac moderatorii incisivi, care insa iti dau si posibilitatea sa vorbesti, precum „Nasul" (n.n. - Radu Moraru) sau Turcescu. N-am facut niciodata diferenta intre un moderator barbat sau femeie. Am fost invitat in emisiune la Corina Dragotescu, la Andreea Cretulescu, la Melania Medeleanu... Am observat insa ca, in emisiunile cu un moderator femeie, participantii la discutie sint mai calmi. Prezenta unei femei face ca tonul sa fie mai moderat".

Eckstein-Kovacs Peter (UDMR) - „Razvan Dumitrescu si Robert Turcescu sint etaloane in materie. Dar nu cred ca sint singurii. Mai era o doamna, facea o emisiune, «ceaiul cu sare»... Nu stiu daca mai face acum. Deac. E foarte smart doamna si impartiala."

Gigi Becali (presedintele PNG-CD) - „Cel mai bun moderator de televiziune este «Nasul». Este moderatorul care simte cel mai bine invitatul si care stie sa ridice mingea la fileu. Simte discursul invitatului. De fapt, mai exista unul la fel de bun. Mihai Tatulici. Sint certat cu Tatulici, dar e un moderator foarte bun, foarte inteligent. Am fost doar o data la el in emisiune. Imi mai place o fata de pe B1 TV, cea de la «High Life», Monica Stan. La ea in emisiune am vorbit din inima, m-am simtit mult mai curat. Un alt nume foarte bun, care-mi place, este Emil Hurezeanu."

Ion Iliescu (presedinte de onoare al PSD, fost presedinte al Romaniei): „Urmaresc, ca tot romanul, talk-show-urile televiziunilor noastre. Mi-e greu sa fac nominalizari, insa, din oferta extrem de bogata si tentanta, m-as opri la citeva nume. Apreciez in mod deosebit obiectivitatea Rodicai Culcer, dilemele intre bine si rau ale lui Liviu Mihaiu, intrebarile taioase pe care Radu Moraru i le adreseaza lui Traian Basescu, iar Madalin Ionescu lui Gigi Becali, deontologia dincolo de orice discutii a lui Andrei Gheorghe si setea de adevar a lui Robert Turcescu..."

Ca sa nu fim acuzati de discriminare, am inclus in sondajul nostru si doua doamne-politician.

Elena Udrea (secretar executiv al PD): „Ma simt bine si recunosc ca imi comunic mai bine mesajele politice in emisiunile domnului Radu Moraru, Mihai Gadea si dupa cum am si facut-o, stiti bine, in cea a domnului Cristoiu. In ceea ce priveste emisiuni moderate de doamne, nu prea am avut ocazia sa particip la astfel de talk-show-uri. Imi plac insa, de la Realitatea TV, Liana Patras, iar de la Antena 3 o urmaresc cu placere pe Gabriela Vrinceanu-Firea."

Olguta Vasilescu (deputat PRM) - „Razvan Dumitrescu si Mihaela Radulescu. Razvan Dumitrescu pentru ca mi se pare cel mai obiectiv dintre toti, ceilalti isi arata pe fata parti-pris-urile politice. Bine, nu chiar toti... Iar Mihaela, pentru ca stie sa faca emisiuni foarte bune si de ani intregi se afla in prim-plan. Moderatoare de talk-show-uri politice? Nu-mi dau seama, nu cred ca exista nici una".

„Decolteul nu indeparteaza audienta!" E de bine, e flatant sa fii moderatoarea preferata a politicienilor?

Ar trebui sa fie de bine!!! Sint magulita, sincer! Dupa doar doi ani de "Stirea zilei" - ce-i drept, chiar din primul an am cistigat Premiul APTR pentru talk-show - sa fiu in top, intr-un clasament al politicienilor, nu este lucru putin. Sper ca nu au fost doar politicosi! Eu nu am un conflict deschis cu nici un politician, dar nici nu am menajat vreunul, in mod special... Incerc sa fiu echidistanta. Doar publicul are dreptul sa ma judece, nu cei care ar putea fi in concurenta cu mine, pe plan profesional.

Ai spus, la un moment dat, „sex-appealul dauneaza grav audientei"...

Cred ca am zis: sex-appealul NU dauneaza grav audientei! Cred in moderatie, in tot ceea ce fac, inclusiv in alegerea decolteului.

Nu sint pentru extreme: prea imbracata sau prea dezbracata. Asta nu inseamna ca am o fire calduta, sint vulcanica, atunci cind trebuie, pun multa pasiune in proiectele mele, dar stiu sa ma retrag atunci cind scopurile, pentru care altii se bat, nu mi se par de viitor.

Cit de important este decolteul pentru o moderatoare?

Are o importanta, doar daca ne gindim la aspectul general. Adica persoana de la televizor sa fie placuta la privit. Nu cred ca decolteul aduce audienta dar, sa fim seriosi, nici nu o indeparteaza. Ce-i frumos si lui Dumnezeu ii place, nu?

Au existat invitati care ti-au facut curte, in public sau pe ascuns?

Poate ca da, poate ca nu... (A.N.)

Daca doriti sa vedeti stiri cu prezentatori sumar imbracati accesati www.cotidianul.ro/select