Situatia economiei globale este mai buna decat in ultimii ani, pe fondul avansului rapid al Chinei si al relansarii economiilor Europei si Japoniei, care contrabalanseaza incetinirea inregistrata in SUA, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezv
Situatia economiei globale este mai buna decat in ultimii ani, pe fondul avansului rapid al Chinei si al relansarii economiilor Europei si Japoniei, care contrabalanseaza incetinirea inregistrata in SUA, potrivit Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), citata de Reuters.
Somajul este in scadere, iar bancile centrale trebuie sa isi mentina vigilenta, intrucat riscurile inflationiste sunt in crestere, in contextul majorarii preturilor alimentelor, marfurilor si a costurilor de transport, se arata in cel mai recent raport OCDE privind perspectivele economiei internationale.
"Situatia economica actula este, din multe puncte de vedere, mai buna decat cea inregistrata timp de mai multi ani", a declarat economistul-sef al OCDE, Jean-Philippe Cotis.
Pe de alta parte, politica monetara trebuie sa ramana stricta. Exceptand inflatia, un alt risc este reprezentat de tendinta guvernelor de a cheltui veniturile fiscale pentru a obtine castiguri pe termen scurt, si nu pentru a reduce datoriile si deficitele, repetand greselile "catastrofale" de la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90, a mai spus oficialul.
OCDE a revizuit in crestere prognozele privind cresterea economica a Europei si a Japoniei, in 2007 si 2008, si a redus nivelul estimat pentru avansul SUA, dar analistii organizatiei apreciaza ca incetinirea dezvoltarii economiei americane, determinata de scaderea pietei imobiliare, nu va avea un impact semnificativ asupra celei mai mari economii a lumii.
SUA vor inregistra un avans de 2,1% in 2007, in scadere fata de nivelul prognozat anterior de OCDE, de 2,4%, dar cresterea se va accelera in 2008, la 2,5%, dupa un avans de 3,3% aferent anului 2006.
Pentru Japonia, OCDE a revizuit estimarea la 2,4% pentru acest an, de la 2%, si previzioneaza o dezvoltare de 2% in 2008. Economia japoneza a urcat cu 2,2% in 2006.
Analistii organizatiei au subliniat influenta relansarii economiei germane si italiene asupra zonei euro, pentru care prognozeaza o crestere de 2,7% in 2007, urmata de un avans mai moderat in 2008, de 2,3%.
Germania, cea mai mare economie din Uniunea monetara, va inregistra o crestere de 2,9% in 2007, ajustata cu numarul zilelor lucratoare, in apropierea ritmului de 3% aferent anului 2006, cand a consemnat cel mai rapid avans dupa anul 2000. Evolutia va fi influentata de investitiile semnificative ale companiilor, care contracareaza efectele majorarii taxei pe valoarea adaugata cu trei puncte procentuale, la inceputul acestui an. In 2008, dezvoltarea se va incetini la 2,2%.
Cresterea economiei franceze se va plasa la 2,2% in acest an si in 2008, iar numarul locurilor de munca nou-create va urca, de asemenea.
In China, a patra mare economie a lumii, dezvoltarea economica va fi, din nou, de peste 10% si ar putea depasi "limita de viteza". OCDE recomanda autoritatilor de la Beijing sa permita aprecierea yuanului, pentru a limita avansul inflatiei si al excedentului de cont curent.
La nivelul celor 30 de state membre ale organizatiei, cresterea economiei este estimata la 2,7% in 2007, iar somajul se va reduce la 5,5%, de la 5,6% in 2006, cea mai importanta scadere fiind previzionata in Europa, de la 7,1% la 6,7%.
Pe de alta parte, bancile centrale ar trebui sa mentina o politica monetara destul de stricta, intrucat exista unele riscuri de supraincalzire economica, avertizeaza OCDE.
"Pe frontul monetar, in multe state exista riscul ca echilibrul dintre cererea si oferta agregata sa se modifice in sensul supraincalzirii, intr-o perioada de reducere a apetitului pentru politici fiscale stricte", a mai spus Cotis.
Banca Centrala Europeana ar putea majora rata dobanzii de politica monetara de doua ori in acest an, respectiv in luna iunie si la sfarsitul anului, masuri urmate de o pauza in 2008, estimeaza analistii organizatiei.
Rezerva Federala americana ar trebui sa mentina nivelul actual al dobanzilor, in pofida asteptarilor pietelor privind ieftinirea creditului in acest an, a recomandat Cotis.
In ceea ce priveste pietele de capital, preturile actiunilor si ale altor active par sa se plaseze putin peste valoarea reala, dar situatia este diferita de fenomenul
"bubble" care a afectat, la inceputul deceniului, titlurile companiilor din sectorul de tehnologie, si nu ar trebui sa produca ingrijorare, a mai adaugat economistul-sef al OCDE.
Cotis a mai subliniat faptul ca economia mondiala se "reechilibreaza", in sensul ca Europa si Japonia contribuie mai mult la crestere, in contextul incetinirii dezvoltarii SUA, dar nu exista semnale importante privind o eventuala reducere a dezechilibrelor conturilor curente.
In luna mai, OCDE a invitat Rusia si Chile sa adere la organizatie, dar nu a transmis o astfel de invitatie autoritatilor de la Beijing.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.