Ilias Papageorgiadis, managing director More International Invest si LoiaL este doar unul dintre numerosii oameni de afaceri greci care a vazut in Romania ceva mai mult decat o tara fost comunista, luptandu-se sa depaseasca tarele trecutului. Este un

Ilias Papageorgiadis, managing director More International Invest si LoiaL este doar unul dintre numerosii oameni de afaceri greci care a vazut in Romania ceva mai mult decat o tara fost comunista, luptandu-se sa depaseasca tarele trecutului. Este unul dintre cei care au vazut potential - si asta inca de la prima sa vizita aici, in ianuarie 2004. Acest fapt l-a si determinat sa-si asume identitatea de expat, pentru prima oara in viata sa - si, dupa cum ne-a marturisit ca spera, si ultima. In ceea ce priveste prima sa impresie asupra tarii, acesta ne-a martuirist ca "a fost foarte buna, deoarece ningea si am vazut toate strazile deschise, oamenii curatau zapada, iar tot orasul era viu". "In comparatie cu ceea ce imi spuneau oamenii, mi s-a parut chiar bine. In acel moment, tara imi parea in dezvoltare, iar schimbarile sunt atat de rapide, incat progresele sunt vizibile in fiecare luna", relateaza Papageorgiadis. Cat despre imaginea pe care i-au creat-o locuitorii acestei tari, primul lucru pe care il mentioneaza omul de afaceri sunt multiplele asemanari cu grecii. "Una dintre pasiunile mele este psihologia si trebuie sa apun ca, pana acum, am invatat foarte multe si n-am avut probleme cu oamenii de aici", subliniaza Papageorgiadis.

Petrece 20-22 de zile in Romania, iar restul in Grecia

In ceea ce priveste ritmul sau de viata, directorul LoiaL poate fi incadrat in categoria "expatilor nomazi", care nu s-au mutat in Romania cu intreaga familie si care isi petrec o buna parte din timp aici, iar restul in Grecia. Astfel, dupa cum precizeaza acesta, sta in Romania (atat in Bucuresti, cat si in alte orase) cam 20-22 de zile pe luna si 8-10 zile in tara sa natala, in orase ca Atena, Tesalonic si Katerini, unde s-a si nascut. "Nu mi-e dor de casa, pentru ca aceasta este cea de-a doua mea casa", puncteaza omul de afaceri. Apoi adauga: "Bineinteles ca mi-ar placea sa-i vad mai des pe toti cei care-mi sunt dragi din tara, dar prioritatea mea in acest moment este sa reusesc in planurile mele de afaceri si sa fiu o parte din tara care ma gazduieste". "Daca nu incerci sa intelegi unde esti si cum traiesc oamenii, cum te poti astepta sa intelegi modul in care ei fac afaceri, cumpara proprietati si fac alegeri pentru vietile lor?", se lanseaza Papageorgiadis intr-o interogatie retorica.
In legatura cu afacerile pe care le deruleaza in Romania, acesta subliniaza: "Am creat un grup de companii, numit MORE Group of Companies. Gasim terenuri pentru clientii nostri, ii ajutam in faza de planificare, de obtinere a autorizatiilor de constructie, iar apoi vindem produsul final prin LoiaL. Asa ca aceasta companie este o parte din planul nostru de afaceri si nu o entitate individuala". Cat despre modul in care a luat nastere activitatea grupului, Papageorgiadis sustine ca "rezultatul cercetarilor pe care le-am facut mai mult de 6 luni se potriveste aproape perfect cu nevoile romanilor la ora actuala".

Mediul de afaceri nu este ideal, ci mai degraba deschis

Despre mediul romanesc de afaceri, directorul LoiaL recunoaste ca "nu este unul ideal, insa, pentru a nu intra in mai multe detalii, este totusi un mediu deschis investitorilor. Acesta este motivul pentru care mii de companii isi pot desfasura aici proiectele in aproape toate domeniile de activitate". Cat despre mentalitatea "de business" specifica romanilor, acesta subliniaza ca in afaceri, dar nu numai, "nu toti oamenii sunt la fel". Astfel, "o mare parte are impresia ca cineva trebuie sa-i plateasca, fie ca muncesc sau nu. O mai mica parte - care va deveni insa in curand majoritate - munceste din greu, este serioasa si orientata catre afaceri". "Incerc sa evit sa lucrez cu prima categorie, insa nu am absolut nicio problema cu cea de-a doua", mentioneaza Papageorgiadis.
Privitor la decizia sa de a se orienta catre piata imobiliara romaneasca si nu spre orice alt domeniu, directorul LoiaL subliniaza: "Acest domeniu era cel mai bun pentru cineva ca mine atunci cand am venit aici. Am un numar de ani de experienta in afaceri, in special in real-estate si consultanta si, in plus, cunosc povestea dezvoltarii economice a unor tari similare cu Romania", adaugand ca "celelalte domenii sunt, de asemenea, interesante, dar eu sunt orientat catre servicii si nu catre industrie sau comert, ambele necesitand investitii uriase". Cat despre modul in care a demarat afacerea din Romania, Papageorgiadis ne-a declarat: "Nu am in spate sprijinul unei mari companii, gata sa investeasca milioane de euro. Asa ca am petrecut 6 luni aici, "invatand" afacerea si piata conform standardelor romanesti, iar apoi am inceput sa derulez tranzactii. Putin cate putin, compania a crescut, iar anul trecut am pus bazele unui grup de companii, beneficiind de potentialul urias al pietei imobiliare romanesti".

Cu un "potential urias", piata imobiliara este in curs de maturizare

In privinta acestui "potential urias", omul de afaceri este de parere ca se mentine la un nivel ridicat, dar ca oamenii "ar trebui sa inteleaga ca traversam o perioada care se indreapta catre stabilitate si maturitate (incepand cu a doua jumatate a anului 2008). Preturile nu mai pot continua sa <> la fel ca in trecut". Astfel, arata Papageorgiadis, "cand ne referim la potential, ne putem astepta la cresteri care sa fie mai mari decat in alte tari membre ale UE, dar nu cresteri cu mult mai mari". "Piata rezidentiala are multi ani buni inainte, cea comerciala nu va mai fi, curand, atat de <>, iar cea industriala are deja preturi care pot fi cu siguranta comparate (in unele cazuri sunt chiar mai ridicate) cu cele din alte tari membre UE", considera directorul LoiaL. "Pentru mine, cea mai subestimata piata imobiliara ramane restul tarii, din afara Bucurestiului, chiar si proprietatile agricole", apreciaza Papageorgiadis. Despre activitatea grupului de companii MORE in Romania, directorul acesteia detaliaza: "Pana acum, avem tranzactii de aproximativ 250 milioane de euro si clienti din 19 tari. Lucram cu mai mult de 20 de fonduri de investitii. Avem acoperire in 10 orase ale Romaniei, fiind printre primii care am intrat in marile orase ale tarii (si nu doar cele 2-3 principale)".
Despre strategia de afaceri aplicate in tara noastra, acesta ne-a declarat: "Intram in legatura cu clientul printr-o abordare diferita: nu-i propunem ceea ce vrem noi, ci ceea ce vrea el, ceea ce se potriveste nevoilor, planurilor si asteptarilor lui".

"Imi place sa stau in Romania, sa creez, sa fac afaceri"

Venirea in Romania i-a schimbat total lista de prioritati, dupa cum el insusi marturiseste. Pentru Ilias Papageorgiadis, o zi "normala" suna cam asa: "Munca. Munca. Munca. Din cand in cand, un pranz de afaceri. Intalniri. Intalniri. Intalniri". Despre ritmul alert in care se desfasoara viata sa de zi cu zi, omul de afaceri ne-a declarat: "Sunt aici ca sa muncesc, iar modul in care am ales sa-i servesc pe clienti este cu adevarat productiv, dar este si foarte greu de tinut pasul". Cat timp va mai ramane in tara noastra? O intrebare deschisa deocamdata. "Intentionez sa stau in Romania pana in 2015, dar n-ar trebui sa aveti incredere in mine. In 2004, cand am venit, am spus ca voi pleca in 2007...", explica directorul LoiaL. "Imi place sa stau in Romania, sa creez, sa fac afaceri, sa-mi extind orizonturile. La urma urmei, asa cum spun la toate conferintele unde vorbesc... <>", conchide Papageorgiadis.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.