Social-democratii dau semne ca s-au hotarit: vor la guvernare. Cotidianul a inventariat formulele guvernamentale pe care le iau in calcul social democratii.

Dupa ce au reusit sa formeze coalitia 322, pesedistii incearca in aceste zile sa puna bazele si unei coalitii de minimum 235 de parlamentari. Acesta este numarul de voturi de care au nevoie, in Parlament, pentru impunerea unei noi formule guvernamentale. Cotidianul a identificat cinci scenarii pe care PSD le ia in calcul pentru eventuala preluare a puterii. In acest moment, o noua formula guvernamentala se poate face fara PSD doar teoretic.

Scenariul 1. O prima varianta luata in calcul este asumarea transparenta a situatiei de acum, cind PSD sustine din umbra Guvernul. Asta inseamna incheierea unui protocol intre PSD si PNL pentru sustinerea Cabinetului Tariceanu II. Cei 150 de parlamentari ai PSD, cu 73 de la PNL si 36 de la UDMR ar asigura o majoritate confortabila (254 de voturi) in Parlament. Mai ales ca ar putea beneficia si de cele 18 voturi ale minoritatilor care sustin, de obicei, puterea. Aceasta varianta nu presupune intrarea efectiva a social democratilor in Palatul Victoria. Varianta este sustinuta de Iliescu si de apropiatii acestuia.

Scenariul 2. Exista in PSD un curent destul de puternic care sustine intrarea la guvernare alaturi de PNL si UDMR, insa cu functia de prim-ministru pentru social democrati. Cind vine vorba despre cel care va ocupa functia de prim-ministru din partea PSD, se vehiculeaza deja trei nume: Mircea Geoana, Vasile Puscas si Ioan Rus.

Scenariul 3. A treia varianta vine din zona Grupului de la Cluj. Vicepresedintele PSD Vasile Dincu propune constituirea unui guvern de uniune nationala. Dincu a explicat, intr-un interviu publicat joi de Cotidianul, ca un guvern astfel format ar avea la baza un program de guvernare apolitic si ar fi format din specialisti ai mai multor partide, nu din tehnocrati. „Solutia sint aliante de uniune nationala, pe baze de proiecte clare, noi din partea stinga, ei din dreapta. Altceva nu mai exista cu pondere reala pe scena politica", sustine Dincu in interviul din Cotidianul. O subvarianta ar fi un guvern de tehnocrati, dar nu are foarte multi aderenti.

Scenariul 4. A patra varianta presupune o majoritate asigurata de PSD (150)+PD (70)+PLD (23)+Minoritati (18)+Independenti (19). Aceasta formula ar asigura in Parlament 280 de voturi. Aceasta varianta figura pe primul loc in notitele pe care Hrebenciuc le-a uitat pe masa dupa sedinta Comitetului Executiv al PSD de marti. Varianta pare pur teoretica, pentru ca democratii au respins categoric ideea de a intra la guvernare.

Scenariul 5. Pe biletul lui Viorel Hrebenciuc figureaza si o posibila aliere cu PRM. PSD (150)+PRM (50)+PC (30)=230. Insa, potrivit notitelor lui Hrebenciuc, aceasta varianta ar duce la anticipate.

Cit priveste celelalte partide parlamentare, variantele lor sint destul de clare. PC si PRM incearca sa speculeze cit mai bine orice situatie. PNL si UDMR au anuntat ca exclud orice varianta care ar presupune plecarea de la guvernare. Iar PD a anuntat oficial ca nu va accepta sa se intoarca la guvernare decit in urma unor alegeri. Anticipate sau la termen. Neoficial, liderii democrati se afla in contact cu lideri ai Grupului de la Cluj din PSD.

Analistii mizeaza pe PNL-PSD

* Andi Lazescu, comentator politic:

„In acest moment, cea mai probabila varianta mi se pare continuarea celei actuale, eventual cu incheierea unui acord transparent cu PSD. Un guvern PNL-PSD, un guvern de uniune nationala, unul de tehnocrati sint formule fara prea multe sanse".

* Cristian Pirvulescu, politolog:

„PSD ar putea intra la guvernare in orice formula in care sa primeasca ministerele care se ocupa de organizarea alegerilor ce urmeaza, si mai ales a celor locale din vara anului viitor. Un guvern de uniune nationala, nonideologic, nu are nici o justificare in acest moment. Varianta unui guvern cu PNL este una probabila, dar in acelasi timp ar fi una pe care PNL ar putea sa nu o accepte, ba chiar sa-i reziste, pentru ca trebuie sa-si recupereze propriul electorat".

Mai multe despre istoria biletelului lui Hrebenciuc, pe www.cotidianul.ro/select