Presedintele Basescu va contesta in instanta decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, care l-a sanctionat, ieri, cu avertisment pentru utilizarea expresiei „tiganca imputita" la adresa unei jurnaliste.

Decizia CNCD a stirnit o reactie dura din partea lui Traian Basescu. El considera „inacceptabil ca o discutie in intimitate, care nu ar fi produs efecte publice, sa faca obiectul analizei unei institutii a statului roman".

Presedintele apreciaza aceasta abordare ca „fiind una specifica fostei Securitati". Juristii contactati de Cotidianul au opinii divergente despre fapta presedintelui.

Presedintele va contesta in instanta avertismentul primit de la CNCD pentru utilizarea expresiei „tiganca imputita".

Consiliul Director al CNCD a decis ieri, in unanimitate, sa-l sanctioneze cu avertisment pe presedintele Traian Basescu, deoarece a utilizat expresia „tiganca imputita" referindu-se, in cadrul unei discutii cu sotia sa, la jurnalista Andreea Pana, de la Antena 3. Membrii CNCD au incadrat fapta presedintelui Basescu ca fiind discriminare, potrivit articolului 2, alineatele 1 si 4, din Ordonanta de Urgenta nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. CNCD considera ca, prin utilizarea expresiei „tiganca imputita", presedintele Basescu a adus atingere demnitatii persoanelor de etnie roma. In ceea ce priveste apelativul „pasarica", utilizat de Basescu in discutia cu jurnalista de la Antena 3, membrii CNCD au decis ca „fapta nu e de natura sa atraga raspunderea contraventionala", insa limbajul folosit de presedintele Basescu „nu e unul adecvat".

Decizia CNCD a stirnit o reactie dura din partea lui Traian Basescu, care considera „inacceptabil ca o discutie in intimitate, care nu ar fi produs efecte publice, sa faca obiectul analizei unei institutii a statului roman". Presedintele Basescu considera aceasta abordare ca „fiind una specifica fostei Securitati, contravenind articolului 26, alineatul 1, din Constitutia Romaniei". Basescu considera ca „s-a creat un precedent periculos, care ar putea permite ca discutiile din cadrul oricarei familii sa faca obiectul analizei institutiilor publice". Din acest motiv, presedintele Basescu a decis sa atace in instanta decizia CNCD. El crede ca Trustul Intact, care a luat decizia de a da publicitatii o discutie privata, este cel care trebuie sa-si asume efectele publice ale acesteia, „efecte ce ar fi trebuit sa faca obiectul analizei CNCD". „Presedintele Traian Basescu regreta ca Trustul Intact se foloseste de jurnalista Andreea Pana pentru construirea unui caz care sa justifice atitudinea critica, de multe ori jignitoare, a acestui trust fata de presedintele Romaniei", se arata intr-un comunicat primit de la Cotroceni.

In legatura cu acuzele lansate de presedintele Basescu, Asztalos Csaba Ferenc, presedintele CNCD, a declarat in exclusivitate pentru Cotidianul: „Presedintele are tot dreptul sa atace in instanta decizia CNCD. Noi am luat in discutie efectele publice ale difuzarii inregistrarii. Referitor la faptul ca presedintele sustine ca analiza noastra este specifica fostei Securitati, eu consider ca aceasta parte a comunicatului de presa nu ne vizeaza. Resping aceasta acuzatie, care este o intentie de a politiza CNCD".

Referitor la caracterul juridic al luarii in discutie de catre CNCD a unei discutii particulare a presedintelui cu sotia sa, in baza careia Basescu a fost sanctionat cu avertisment, Emilian Stancu, seful catedrei de Stiinta investigarii faptelor penale de la Facultatea de Drept, precizeaza: „Acea inregistrare nu poate sa faca obiectul unei astfel de analize decit daca e vorba despre o actiune penala, care sa se faca cu aprobarea unui judecator. In fond, este vorba de o simpla inregistrare privata si trebuie privita ca atare. Decizia CNCD e fortata si precipitata". Legat de acelasi subiect, seful Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, este de alta parere: „E o chestiune care poate fi interpretata. Acea discutie nu e o discutie in intimitate, pentru ca s-a purtat in urma unui furt, iar inregistrarea s-a facut cu obiectul furat. Aceste doua fapte nu trebuiesc separate. Nu putem scoate fapta din context".

INTACT: „Basescu nu regreta gestul facut" Trustul Intact si-a exprimat pozitia tot prin intermediul unui comunicat de presa. „Atitudinea critica fata de Domnia sa, ca si fata de orice alt om politic, este o atitudine normala pentru un trust de presa. Ii reamintim presedintelui Romaniei evidenta: Trustul Intact nu a luat atitudine pe marginea incidentului, reactiile apartinind colegilor nostri de breasla din Romania si din strainatate, oamenilor politici, si organizatiilor neguvernamentale nationale si internationale. Domnul presedinte, prin afirmatia conform careia se doreste contructia unui caz care sa justifice atitudinea critica a trustului la adresa sa, dovedeste inca o data ca nu a inteles si nu regreta gestul Domniei sale."Inregistrarea integrala a momentului de dupa ce Traian Basescu ii ia telefonul jurnalistei