Marea Britanie a publicat primele date statistice privind numarul muncitorilor veniti din cele mai recente state membre ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria, informeaza BBC. Astfel, in primele trei luni ale acestui an au fost inregistrati legal

Marea Britanie a publicat primele date statistice privind numarul muncitorilor veniti din cele mai recente state membre ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria, informeaza BBC. Astfel, in primele trei luni ale acestui an au fost inregistrati legal 8000 de lucratori din cele doua tari. Numarul imigrantilor din Romania si din Bulgaria nu este nici pe departe asa de ridicat cum se temusera multi inaintea aderarii. Cand Marea Britanie a aprobat accesul liber pe piata muncii al cetatenilor din cele opt tari est- europene care au aderat in primul val la Uniunea Europeana in 2004, decizia i-a speriat pe britanici. Ei s-au temut ca va veni un val de imigranti, care le va fura slujbele si va profita de sistemul de asistenta sociala al tarii. Ziarele tabloide vorbeau de "un fluviu de imigranti" si se intrebau cati va putea Marea Britanie sa primeasca. Unele anuntau chiar o "invazie". Realitatea este ca muncitorii imigranti care au sosit ulterior in Marea Britanie au fost primiti, in general, cu caldura. Este vorba de mai bine de o jumatate de milion de persoane venite din tari ca Polonia si Lituania care si-au gasit de lucru in Marea Britanie. Cei mai multi au umplut golurile de pe piata muncii, mai ales in spitale si pe santierele de constructii. Guvernul britanic spune ca nu au exercitat presiuni importante asupra sistemului de asistenta sociala.

Numarul imigrantilor nu a depasit prognozele

Anuntul de marti al Ministerului de Interne, ca opt mii de romani si bulgari au venit sa munceasca in Marea Britanie, nu depaseste prognozele de dinaintea aderarii, cand Londra a impus restrictii pe piata muncii pentru cetatenii ambelor tari. Jumatate dintre noii veniti sunt tineri intre 25 si 34 de ani si majoritatea provin din Romania: sase imigranti din 10 sunt romani. In primul trimestru al anului 2007, peste o mie de romani si bulgari au depus cereri pentru eliberarea permisului de munca in Marea Britanie, conform schemei pe sectoare de munca sau in calitate de angajat. Doar 815 persoane au primit dreptul de angajare, 115 fiind refuzate. In majoritatea cazurilor in care cererile au fost respinse, solicitantii nu au reusit sa dovedeasca faptul ca angajatorul a obtinut aprobarea pentru a oferi un loc de munca in conformitate cu criteriile stabilite de guvernul britanic pentru cetatenii din Bulgaria si din Romania. 66 % dintre solicitantii de permise de munca la angajatori au fost romani.

Industria divertismentului - cea mai cautata

Cele mai semnificative domenii in care au fost angajati bulgari si romani sunt divertismentul si petrecerea timpului liber (28%), servicii hoteliere si restaurante (15%), sanatate si servicii medicale (15%).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.