Romanii viseaza la o taxa de prima inmatriculare de 641 de euro, pentru o masina de 10.000 de euro, arata rezultatul unui sondaj Gallup. Surprinzatorul rezultat este valoarea medie a taxei calculate pe baza raspunsurilor persoanelor care au ori intentioneaza sa cumpere o masina si considera ca ar trebui sa existe o taxa. Acelasi sondaj arata ca, pentru un autovehicul de 40.000 de euro, romanii ar vrea o taxa de 1.906 euro.

A fost insa si o parte dintre cei intervievati care au considerat ca taxa de prima inmatriculare auto ar trebui redusa la zero. 42-44% dintre persoanele care au sau intentioneaza sa cumpere un autoturism considera ca taxa auto ar trebui redusa la zero pentru o masina de 10.000-40.000 de euro, iar 35-40% cred ca taxa trebuie diminuata la maximum 100 de euro.

Concluziiile rezulta dintr-un sondaj national realizat in luna mai de Gallup Organization Romania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale, pe un esantion de 1.144 de persoane de peste 17 ani, considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei, cu o eroare de +/-2,9% la un nivel de incredere de 95%. O cota de 63% dintre persoanele care au raspuns chestionarului nici nu intentioneaza sa cumpere insa in urmatorul an un autoturism.

Potrivit raspunsurilor, poluarea mediului ar trebui contracarata prin cresterea amenzilor si tehnologii moderne si nu prin majorarea taxelor.