Potrivit sondajului, 42-44% dintre romanii care au sau intentioneaza sa cumpere un autoturism sunt de parere ca taxa auto ar trebui redusa la zero, iar 35-40% cred ca taxa trebuie diminuata la maximum 100 euro. Valoarea medie a taxei calculata pe baz
Potrivit sondajului, 42-44% dintre romanii care au sau intentioneaza sa cumpere un autoturism sunt de parere ca taxa auto ar trebui redusa la zero, iar 35-40% cred ca taxa trebuie diminuata la maximum 100 euro. Valoarea medie a taxei calculata pe baza raspunsurilor celor care considera ca ar trebui sa existe o taxa este de 641 euro pentru un autoturism de 10.000 euro si de 1906 euro pentru un autovehicul de 40.000 euro. In opinia romanilor, masurile pe care ar trebui sa le ia Guvernul ca sa reduca poluarea si sa protejeze mediul sunt cresterea amenzilor pentru poluatori (de 31% dintre respondenti), incurajarea firmelor care folosesc masini si tehnologii nepoluante (27%), cresterea puterii de control a autoritatilor locale asupra poluatorilor (18%) si cresterea taxelor la importul de masini si tehnologii poluante (7%). Taxa auto este cunoscuta de 79% dintre respondenti, dar numai 55% au aflat de modificarile recent operate de Guvern si 27% dintre acestia le considera foarte proaste sau mai degraba proaste. Peste 60% dintre persoanele intervievate nu intentioneaza sa cumpere in urmatorul an un autoturism. Sondajul mai arata ca programul de casare a masinilor vechi in schimbul unei prime de 3000 de lei pentru cumpararea unui nou autoturism este cunoscut de 79% dintre respondenti. Sondajul a fost realizat in luna mai de Gallup Organization Romania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale, pe un esantion de 1144 persoane de peste 17 ani, considerat reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei. (G.R.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.