Tensiunile dintre Washington si Teheran, in jurul programului nuclear al Iranului si al crizei din Irak, au alimentat temerile regionale privind o posibila confruntare militara care ar putea afecta economia din Orientul Mijlociu si prejudicia exportu
Tensiunile dintre Washington si Teheran, in jurul programului nuclear al Iranului si al crizei din Irak, au alimentat temerile regionale privind o posibila confruntare militara care ar putea afecta economia din Orientul Mijlociu si prejudicia exporturile de petrol. De obicei, navele americane traverseaza stramtorile pe timpul noptii, pentru a nu atrage atentia, si actioneaza foarte rar intr-un numar atat de mare, aminteste Rompres. Initiativa manevrei americane survine la doua saptamani dupa ce vicepresedintele SUA, Dick Cheney, care a vorbit de la bordul navei Stennis in timpul unei vizite in Golf, a declarat ca Washingtonul se va alatura altor tari pentru a impiedica Iranul de a se dota cu arme nucleare si "a domina regiunea". Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, aflat in urma cu cateva zile intr-o vizita la Abu Dhabi, a amenintat cu o replica "severa" din partea Iranului, in cazul in care Statele Unite i-ar ataca tara. Teheranul continua sa sfideze cererile Consiliului de Securitate al ONU de a renunta la programul sau nuclear si, din contra, si-a intensificat activitatile de acest gen, la centrala de la Natanz, a afirmat Agentia Internationala pentru Energia Atomica, cu sediul la Viena, intr-un raport dat publicitatii ieri, care ar putea sta la baza impunerii de noi sanctiuni din partea Consiliului, potrivit Rompres.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.