Greva angajatilor complexurilor energetice Turceni si Rovinari, anuntata pentru astazi, va avea consecinte reduse asupra pietei, iar deficitul de energie va putea fi asigurat din rezerve interne sau, suplimentar, din importuri de la state invecina
Greva angajatilor complexurilor energetice Turceni si Rovinari, anuntata pentru astazi, va avea consecinte reduse asupra pietei, iar deficitul de energie va putea fi asigurat din rezerve interne sau, suplimentar, din importuri de la state invecinate, potrivit Dispecerului Energetic National (DEN), transmite Mediafax.
Sindicatele conduse de Marin Condescu (Federatia Nationala Mine Energie) au anuntat ca in aceasta dimineata 15.000 de angajati vor opri lucrul pe termen nelimitat la Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), la Complexul Energetic (CE) Rovinari si la CE Turceni, nemultumiti de trecerea complexurilor energetice la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Sindicatele solicita o strategie energetica aprobata in Parlament si in care sa fie prevazute planurile Guvernului in privinta complexurilor energetice.
Salariatii complexurilor - unele dintre cele mai mari unitati de pe piata - au anuntat ca vor asigura, pe timpul grevei, o treime din productie. "O reducere cu 200-300 MW nu este o problema. Daca insa toate complexurile isi vor reduce productia cu doua treimi, va trebui sa mobilizam energia lipsa sau sa apelam la statele vecine, in baza acordurilor de intrajutorare", a declarat directorul DEN, Marian Cernat.
Un deficit nesemnificativ de energie va putea fi asigurat de rezervele interne de putere. Transelectrica, operatorul national de sistem si de transport, cumpara de la unele companii din piata rezerve de putere, pentru a asigura functionarea sistemului. In situatie de criza, DEN poate cere intrarea acestora in functiune.
Totodata, lipsa complexurilor energetice din piata va putea fi compensata prin livrari asigurate de statele invecinate, in baza unor acorduri de intrajutorare incheiate de Romania cu Ungaria, Bulgaria si Serbia. Conform protocoalelor, in situatii de criza statele semnatare pot solicita importuri de electricitate de la tarile vecine. Complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova asigura circa 30% din consumul de electricitate al Romaniei.
Protestul ar putea ajunge la tribunal
Pe de alta parte, greva nu va afecta foarte mult livrarile de carbune ale SNLO, sustine directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu. El a declarat ca a luat din timp masuri pentru a fi diminuate cat mai mult eventualele efecte negative ale actiunii de protest. Directorul SNLO sustine ca in prezent stocurile de carbune sunt mai mari decat necesarul obisnuit al perioadei, astfel ca nu vor fi afectate prea mult livrarile de lignit. Davidoiu a spus ca in perioada grevei livrarile de carbune vor fi asigurate de treimea de personal care nu va putea intrerupe lucrul.
Totusi, conducerea CE Rovinari anunta, inca de luni, ca greva va crea pagube de zeci de milioane de lei pe zi la complexul energetic. Mai mult, noul director general al CE Rovinari, Laurentiu Ciurel, a declarat ca ia in calcul varianta de a da in judecata sindicatele pentru greva. El afirma ca incearca astfel sa limiteze pe cat posibil efectele negative ale protestului minerilor, in conditiile in care pagubele estimate pot fi de ordinul zecilor de milioane de lei. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.