Desi liberalul Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa-si dea demisia, acest lucru s-ar putea schimba pe masura ce presiunile cresc in interiorul propriului partid, dar si al formatiunilor rivale, continua materialul publicat de centrul de analiza ameri
Desi liberalul Calin Popescu Tariceanu a refuzat sa-si dea demisia, acest lucru s-ar putea schimba pe masura ce presiunile cresc in interiorul propriului partid, dar si al formatiunilor rivale, continua materialul publicat de centrul de analiza american. Cu toate acestea, negocierea unui nou premier presupune o teribila bataie de cap, in conditiile in care nu este suficient un acord intre PNL si PSD, aflat in opozitie, ci este necesar ca respectivul candidat sa fie aprobat si de presedinte, apreciaza sursa citata, potrivit careia majoritatea populatiei, alaturi de presedinte si de oficialii UE, face presiuni pentru a doua optiune. Cu toate acestea, se asteapta ca Tariceanu si partidul sau sa se opuna, in conditiile in care stiu ca probabil si-ar pierde posturile din Guvern daca s-ar organiza noi alegeri. A treia optiune - un impas continuu intre presedinte si premier pana la alegerile parlamentare programate pentru 2008 - va prelungi luptele interne si scandalurile care au afectat Guvernul in ultimii trei ani, adauga Stratfor, amintind ca lupta intre Palatele Cotroceni si Victoria a impiedicat Romania sa abordeze problemele importante, pe care a sustinut ca le va elimina atunci cand a aderat la spatiul comunitar, in 2007, iar Bruxelles-ul devine nerabdator in privinta evolutiei Romaniei. Cu toate acestea, insista centrul de analiza american, nici Tariceanu, nici Basescu nu vor forta o decizie, ci al treilea partid ca marime din Romania, PSD, perceput in Romania drept extrem de corupt. PSD poate fie sa continue sa il sustina pe Tariceanu, pierzand si putina sustinere pe care o mai are, fie sa isi retraga sustinerea acordata premierului, riscand noi alegeri, caz in care ar putea pierde multe mandate de parlamentar. PSD ar putea, de asemenea, sa se mai zbata pentru o vreme, in speranta ca Basescu va pierde o parte din sprijin dupa victoria sa din 19 mai, insa se va vedea nevoit sa mai traga de timp dupa votul extrem de emotional de la referendum. Stratfor aminteste ca Romania se confrunta si cu o criza legata de raportul UE pe sase luni privind progresele inregistrate, Bruxelles-ul fiind nemultumit de lipsa de progrese a Bucurestilor in combaterea coruptiei si in obtinerea dezvoltarii economice si a stabilitatii politice. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.