Un studiu arata ca, in multe zone din Capitala, un metru patrat intr-un bloc nou costa mai putin decit unul intr-un imobil vechi.

Locuintele noi concureaza la pret cu cele vechi. Pretul pe metrul patrat al apartamentelor din blocurile vechi este apropiat de cel din blocurile noi. Uneori chiar il depasesc. „Suprafetele sint mai mici in cadrul constructiilor vechi, iar in cazul blocurilor nou ridicate proprietarul nu plateste doar suprafata neta, ci si spatiile comune. Astfel, pretul final ajunge sa fie cu 20-30% mai ridicat pentru apartamentele noi", se arata in studiul realizat de compania Coldwell Banker Affiliates of Romania.

In multe dintre zonele centrale si semicentrale, preturile medii ale locuintelor noi, calculate pe metrul patrat construit, sint sub cele ale blocurilor vechi. Astfel, in zona Bucur Obor, pretul mediu este in cazul imobilelor vechi de 1.800 de euro/mpc, in vreme ce in cazul blocurilor noi se ajunge la 1.200 de euro/mpc. In zona Cotroceni, in cazul imobilelor recent construite se ajunge la un pret de 1.200 de euro/mpc, in vreme ce in cazul celor vechi creste cu aproximativ 700 de euro. In zona Unirii, diferenta scade: 1.850 de euro/mpc pentru un apartament vechi, fata de 1.750 de euro/mpc pentru unul nou. Situatia este diferita in Baneasa si Pipera. Astfel, in cazul primei zone, apartamentele noi costa 1.900 de euro/mpc, cu 900 de euro mai mult decit cele vechi, iar in Pipera acestea ajung la 1.300 de euro, fata de 1.000 de euro/mpc in cazul celor vechi.

Blocurile noi sint mai ieftine si in multe cartiere. In Militari, constructiile noi se vind cu 1.000 de euro/mpc, in vreme ce in cazul blocurilor vechi pretul ajunge la 1.300 de euro/mpc. Aceleasi preturi sint valabile si in Drumul Taberei. In Berceni pretul unui mpc intr-un bloc nou este de 850 de euro/mpc, fata de 1.200 de euro in cazul unuia vechi. Suprafetele mai mari fac insa ca pretul total al unui apartament nou sa fie mai ridicat decit in cazul unui apartament vechi. In schimb, acestea ofera un grad mai mare de confort.

Intretinere mai mare in blocurile noi Costurile pentru intretinere intr-un ansamblu rezidential nou sint mult mai mari decit cele dintr-un bloc vechi. „Administrarea parcurilor, a spatiilor de joaca pentru copii, a aleilor, securitatea complexului reprezinta costuri ce se aduna la factura totala de intretinere. Aceasta poate varia pentru un apartament de doua camere intr-un astfel de proiect intre 200 si 300 de euro, in functie de facilitatile oferite de fiecare developer", se arata in acest studiu. Intr-un bloc vechi se ajunge la 50-150 de euro/luna.