Democratii au anuntat ieri ca refuza orice formula de intrare la guvernare care ar exclude alegerile.

„Pozitia PD e clara: PD revine la guvernare numai in urma alegerilor, fie ele anticipate sau la termen. In nici o alta formula nu vrem sa revenim la guvernare", a declarat ieri presedintele executiv al PD, Emil Boc, dupa sedinta Biroului Permanent al partidului. Potrivit unor surse din conducerea PD, tactica pe care o va adopta partidul in perioada urmatoare este una de asteptare. „Asteptam ca PNL si PSD sa se omoare intre ele", spun sursele. Intre timp, liderii PD vor insista prin toate metodele, politice sau mediatice, sa proclame sustinerea prioritatilor anuntate de presedintele Traian Basescu in campania electorala.

Votul uninominal, reducerea numarului de parlamentari, legea lustratiei sau revizuirea Constitutiei vor fi principalele teme din discursurile democratilor. In plus, Guvernul va fi atacat pe tema reformei educatiei, a reformei sistemului sanitar si a sistemului de pensii, dar si pe absorbtia fondurilor europene. „Acestea sint prioritatile fixate de Biroul Permanent al PD", a anuntat ieri Boc.

Pina saptamina viitoare, secretarul general al PD, Vasile Blaga, va intocmi si o analiza a scrutinului pentru referendum care va fi folosita de partid ca baza pentru organizarea campaniei pentru Parlamentul European. „Vom face o analiza foarte serioasa, deoarece sint filiale care au obtinut un scor cu mult sub media partidului", spune Blaga, nominalizind judetele Giurgiu, Botosani si Arges.