Activitatea fostului primar general al Capitalei Traian Basescu este una cat se poate de dubioasa. ZIUA, precum si alte publicatii importante, au dezvaluit in dese randuri ilegalitati flagrante comise de actualul presedinte suspendat. In numarul de a
Activitatea fostului primar general al Capitalei Traian Basescu este una cat se poate de dubioasa. ZIUA, precum si alte publicatii importante, au dezvaluit in dese randuri ilegalitati flagrante comise de actualul presedinte suspendat. In numarul de azi, prezentam un nou caz care reflecta cat se poate de bine modul in care Traian Basescu si-a desfasurat activitatea ca primar general al Bucurestiului. Este vorba despre o retrocedare extrem de dubioasa acordata de Basescu cu incalcarea legii si ignorarea dispozitiilor unei sentinte judecatoresti. Concret, fostul edil a decis ilegal restituirea unui imobil, netinand cont de faptul ca doar cu trei luni inainte instanta respinsese cererea asa-zisilor proprietari.
Prin Dispozitia de Primar 112/2001, Traian Basescu a restituit in natura, catre niste banuiti mostenitori, imobilul situat in Bulevardul Gheorghe Magheru nr. 6-8, cunoscut sub numele de "Ciclop". Pretinsii mostenitori au incercat initial sa obtina dreptul de proprietate asupra imobilului din Magheru in instanta. Acestia nu au putut proba insa in fata judecatorilor dreptul de proprietate asupra imobilului si nici calitatea de mostenitori ai lui D.M.Bragadiru, cel care a detinut, cu ani in urma, respectiva cladire. Astfel, prin sentinta 660/13.07.2001 pronuntata de Tribunalul Bucuresti Sectia III-a Civila, s-a respins ca inadmisibila actiunea de revendicare. Desi i s-a adus la cunostiinta hotararea instantei, primarul Basescu a trecut peste aceasta semnand o dispozitie prin care ii improprietarea, in fals, pe prezumtivii mostenitori. Practic, Traian Basescu a restituit ilegal "Ciclopul" de pe Bulevardul Magheru. Mai mult, fostul primar general a dat si terenul aferent imobilului, in suprafata de 2012 mp, desi SC Ambasador SA detinea titu de proprietate pe 863 mp. Si desi masuratorile topometrice efectuate de Institutul National de Cadastru, Geodezie si Cartografie au scos la iveala faptul ca suprafata totala a cladirii "Ciclop" este de 2387,50 mp.
Prefectura confirma ilegalitatea
Prefectura Capitalei, institutia care vizeaza spre legalitate actele primariei, a atacat in justitie, dispozitia lui Traian Basescu de restituire a imobilului "Ciclop", pe motiv ca primarul general a emis un titlu de proprietate pe un teren care avea deja un proprietar, altul decat municipalitatea. Potrivit lui Mihai Barbuliceanu, pe atunci seful Corpului de Control al Prefectului, Dispozitia de Primar in urma careia mostenitorii familiei Bragadiru au dobandit, in natura, respectiva cladire a fost emisa "cu superficialitate, ignorandu-se cu stiinta sau fara, situatia patrimoniala a SC Ambasador SA, care detine acte de proprietate a localului de la parterul imobilului, emise de Ministerul Turismului in anul 1994". Prin dispozitia semnata de Basescu "s-a creat o ilegalitate datorita suprapunerii pe suprafata de 496,83 de metri patrati peste proprietatea SC Ambasador". Si in cazul in care instanta ar fi dat castig de cauza fostilor proprietari, potrivit lui Barbuliceanu, descendentii familiei Bragadiru ar fi trebuit sa primeasca doar 1524,17 metri patrati si nu 2021, atat cat prevede Dispozitia 112, diferenta de suprafata trebuind sa fie restituita sub forma de despagubiri, conform Legii 10/2001.
Asa-zisii mostenitori au redobandit, prin interventia lui Basescu cinci din cele sase etaje ale imobilului, inclusiv subsolul - cu garaje - si parterul cladirii. Respectiv 70 de camere pentru birouri, in suprafata de 2021 de metri patrati. Doar etajul cinci al cladirii si terenul aferent acesteia nu au putut fi retrocedate, fiind detinute de Regia Autonoma Administratia Patrimoniului si Protocolului de Stat (RAAPPS). Iar Legea 10/2001 prevede ca sediile societatilor comerciale, regiilor autonome si societatilor nationale cu capital majoritar de stat nu se restituie in natura. Mai grav este ca ca imobilul in cauza se afla in patrimoniul Consiliului General al Municipiului Bucuresti si nu putea fi restituit de primarul general. In aceste conditii, se poate spune ca fostul primarul general al Capitalei Traian Basescu a nesocotit prevederile Legii 10/2001, restituind un bun pe care nu il avea in proprietate.
Teama de justitie
Dat in judecata, Traian Basescu a revenit si a dat o noua Dispozitie de Primar, nr. 2023/2003. Speriat de faptul ca SC Ambasador a facut o plangere penala si chiar s-a declansat inceperea urmaririi penale, fostul edil al Capitalei a rectificat dispozitia 112/2001. Astfel, a emis una noua, nr. 2032/2003, prin care isi recunoaste o parte din vina. Si chiar modifica prima rezolutie. "Vazand referatul Comisiei pentru aplicarea Legii nr. 10/2001, prin care se propune modificarea art. 1 al Dispozitiei nr.112/2001 a Primarului General, in sensul scaderii din suprafata totala a terenului pe care este situat imobilul de 2305,00 m.p., a terenului aferent Restaurantului Ambasador in suprafata de 863,23 m.p. si a terenului aferent etajului 5 ocupat de RAAPPS in suprafata de 231,36 m.p", specifica spasit Basescu in noua Dispozitie de Primar. Instanta a anulat apoi, in parte, decizia lui Traian Basescu, restituind mostenitorilor numai etajul 6 al cladirii "Ciclop". (Mihnea TALAU)
Haiducul de la Capitala
In paralel cu plangerea penala, societatea Ambasador i-a trimis lui Traian Basescu si o scrisoare. "Daca haiducia va fi fiind dominanta programarii dvs genetice, ipotecat cu acest romantic si pitoresc destin, ne intrebam ce ursita ingrata v-a slobozit asa tardiv pe malurile Dambovitei, prabusind Capitala in vremuri demult apuse. Ca Primar general ar trebui sa tineti cu citadinii si cu urbea, iar ca presedinte al unui partid ce se pretinde fanionul democratiei, la fel, dar dvs. sfidati legea sau o ignorati, ceea ce e la fel de grav. (...) Dati, Domnule Basescu ce-i al dvs. (dati o inghetata) daca chiar va chinuie patima generozitatii si, cine stie, poate veti avea in ceruri, daca o sa ajungeti acolo. Dvs. dati insa ce nu-i al dvs, adica nu sunteti decat haiduc, ori trebuie sa va atragem atentia ca v-ati pierdut de caruta istoriei, care v-a uitat de vreun veac, intr-o lume in care dreptatea o face legea, nu haiducii, oricare ar fi acestia (...)", se arata in respectiva scrisoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.