Planul a fost "croit" de oficialul roman impreuna cu ministrul Educatiei si Stiintei din Spania, Mercedes Cabrera Calvo-Sotelo, in cadrul unei intalniri care a avut loc la Londra. Cei doi demnitari au convenit ca in perioada imediat urmatoare, ministrul roman sa se intalneasca cu ministrii Educatiei din toate regiunile autonome ale Spaniei, pentru incheierea unui acord bilateral cu fiecare in parte.
Ministerul Educatei, Cercetarii si Tineretului a realizat deja un proiect de programa scolara pentru cursurile optionale in limba romana, care include doua ore pe saptamana pentru elevii claselor I-XII. Proiectul va fi prezentat de catre ministrul roman tuturor ministerelor Educatiei din regiunile spaniole. Dupa finalizarea negocierilor, cele doua parti vor elabora manualele scolare necesare activitatii didactice.
Educatia in limba materna a copiilor cu alta cetatenie decat cea a tarii in care locuiesc este reglementata prin Directiva UE privind scolarizarea copiilor lucratorilor migranti. Potrivit acesteia, statul membru gazda este obligat sa asigure copiilor in cauza si continuarea studiului limbii materne cu profesori asigurati de statul membru de origine si perfectionarea cadrelor didactice implicate.