Are de ales intre ipostaza de tata de familie si cea de conducator al regatului, dar nu-i convine nici una.Unul dintre cele mai asteptate lungmetraje ale anului, „Shrek al Treilea" si-a avut in sfirsit premiera in Romania si poate fi vizionat in aceasta saptamina in Bucuresti, la Hollywood Multiplex, la Movieplex, Cityplex, cinematograful Patria si CinemaPRO.

Noul film il pune iar pe drumuri pe capcaunul verde. Sotia sa, Fiona, asteapta un copil, iar Shrek nu stie daca se va dovedi la inaltimea responsabilitatilor. In plus, se trezeste pe cap cu coroana Tinutului prea indepartat din cauza decesului socrului. Asa ca Shrek o porneste la drum, alaturi de Donkey si de Motanul incaltat, pentru a descoperi o ruda a familiei regale numai buna de pus pe tron, pe nume Artie. In absenta capcaunului, Fat-Frumos pune mina pe regat si o intemniteaza pe Fiona, alaturi de mama ei si de alte printese bune de maritat.

Autorul primelor doua lungmetraje cu Shrek, Andrew Adamson, a abandonat aceasta continuare - raminind doar in pozitia de producator executiv - in favoarea uneia a "Cronicilor din Narnia", cedindu-le locul lui Chris Miller si lui Ramab Hui. Primul, care s-a ocupat si de scenariu, este de altfel detinatorul vocilor Oglinzii magice si a lui Gepetto din primul „Shrek", dar si a unui pinguin din Madagascar.

Distributia lui „Shrek al Treilea" s-a imbogatit consistent. Pe linga Mike Myers (Shrek), Cameron Diaz (Fiona), Eddie Murphy (Donkey) si Antonio Banderas (Motanul incaltat), vin doua adaosuri legendare din lumea comediei: John Cleese (Lancelot) si Eric Idle (Merlin), fosti membri ai grupului Monty Python. Lor le tine piept Julie Andrews, in rolul mamei Fionei. Cintaretul Justin Timberlake participa si el la „Shrek al Treilea", vocea lui trebuind sa reflecte evolutia personajului Artie, de la un tinar nesigur la un barbat in toata firea. Distributia s-a ales si cu un star media: Larry King, autorul vocii uritei cumnate Doris.

Parerile criticilor nu sint pe masura succesului la public. Pe baza aprecierilor specialistilor, site-ul rottentomatoes.com ii da nota 5,8, maximumul fiind 10. "Hollywood Reporter" il critica pentru absenta sarcasmului si a spiritului, abundente in primele doua filme, in timp ce "Entertainment Weekly" ii face o cronica pozitiva. In "Variety", Todd McCarthy prevede insa incasari "monstruoase" pentru „Shrek al Treilea".

O creatura de sute de milioane Povestirea pentru copii scrisa de William Steig despre capcaunul verde a ajuns la ora actuala o franciza a carei valoare contine multe zerouri: incasari de 1,4 miliarde de dolari si vinzari de 90 de milioane de DVD-uri. Primul film a acumulat 479 de milioane de dolari si s-a vindut in 50 de milioane de DVD-uri. In plus, "Shrek" a cistigat Oscarul pentru Cel mai bun film animat in 2002, fiind al treilea film din topul de box office pe 2001. Partea a doua a povestii a facut cele mai mari incasari obtinute vreodata in cinci zile si, inainte sa apara pe DVD, adunase 920 de milioane de dolari, fiind cel mai profitabil lungmetraj din 2004.

Cenusareasa si Frumoasa din padurea adormita se dezvaluie la www.cotidianul.ro/select