Liberalii nu au gasit nici un motiv pentru care ar trebui sa iasa de la guvernare, pentru ca, spun ei, votul de la referendum nu a avut nici o legatura cu activitatea Guvernului. Mai mult, ceea ce ii tine lipiti de scaune este teama ca, lasand locul
Liberalii nu au gasit nici un motiv pentru care ar trebui sa iasa de la guvernare, pentru ca, spun ei, votul de la referendum nu a avut nici o legatura cu activitatea Guvernului. Mai mult, ceea ce ii tine lipiti de scaune este teama ca, lasand locul gol, s-ar putea trezi in mijlocul alegerilor anticipate.


Propunerea lui Ludovic Orban ca PNL sa iasa de la guvernare s-a dovedit un balon de sapun. Liderii liberali, reuniti ieri in sedinta Biroului Politic Central, au votat covarsitor in favoarea ramanerii la guvernare. 31 de voturi s-au inregistrat impotriva propunerii lui Orban, in timp ce doar autorul ei si Vlad Moisescu, sef al PNL Sector 1 si consilier al premierului, au votat pentru. Premierul Tariceanu, ale carui planuri includ ramanerea in functia de premier pana la alegerile parlamentare la termen, a declarat ca liberalii "nu au de gand sa dezerteze de la guvernare". "Am avut un vot pe acest subiect, un vot clar si coplesitor de 31 de persoane impotriva si numai doua pentru, iar punctul de vedere sustinut e simplu si clar: in 2004 ne-am asumat guvernarea si timp de doi ani am demonstrat ca ne putem onora angajamentele, fie ca e vorba despre cele legate de integrarea in UE sau de celelalte promisiuni", a declarat Tariceanu.


ARGUMENTE. In timpul sedintei, lui Orban i s-a reprosat ca a lansat tema iesirii de la guvernare fara sa se discute acest lucru in Biroul Politic, dar nu s-a pus problema vreunei sanctiuni. Argumentul liberalilor pentru ramanerea la guvernare a fost acela ca votul de la referendum nu are nici o legatura cu activitatea Executivului. "Electoratul nu a sanctionat programul de guvernare, ci a sanctionat PSD, pentru ca a vrut sa-l dea jos pe Basescu", explica un lider liberal. Ludovic Orban a declarat ca respecta decizia conducerii partidului, dar ca isi va sustine punctul de vedere si in cadrul Delegatiei Permanente, care a fost convocata pentru maine. Desi Orban spera sa impinga sedinta Delegatiei la finalul saptamanii viitoare, pentru ca in organizatiile din teritoriu sa se deschida discutia pe acest subiect, liderii PNL au vrut ca reuniunea sa aiba loc cat mai repede, pentru ca filialele sa nu se gandeasca prea mult la avantajele iesirii de la guvernare. Desi unii liberalii sunt tentati sa arunce in carca altui partid raspunderea guvernarii, nu pot ignora riscul ca plecarea lor sa duca la alegeri anticipate care ii pot prinde nepregatiti.


UnificarePresedintele liberal a mai anuntat la finalul sedintei ca PNL nu va negocia o alta majoritate pentru sustinerea Guvernului, ci va incerca sa realizeze o reunificare a fortelor de centru-dreapta, fara sa precizeze care ar fi acestea. Nici acest subiect nu a avut insa parte de mai multa seriozitate din partea liberalilor, ei amanandu-l pentru o sedinta ulterioara. Potrivit unor surse, vizate sunt PNTCD, Actiunea Populara, condusa de Emil Constantinescu, si PIN-ul lui Cozmin Gusa. Tariceanu s-a grabit sa lanseze tema, pentru ca duminica si presedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, a anuntat ca au fost demarate discutii tot pentru constituirea unui pol de dreapta, format din partidele care l-au sustinut pe Traian Basescu.




PD vrea in Guvern, dar cu anticipate
In cazul in care PNL ar trece in opozitie, PD nu va accepta sa faca guvernul, nici singur, nici in varianta unor tehnocrati. Presedintele democratilor, Emil Boc, a aratat ieri intr-o conferinta de presa ca revenirea la guvernare se va face doar in urma unor alegeri anticipate. "PD revine la guvernare numai in urma alegerilor, fie ele anticipate sau la termen. PD nu revine in nici o alta formula la guvernare", a intarit Emil Boc, afirmand ca pana atunci este premierul, si partidele care il sustin trebuie sa puna in practica prioritatile asumate de Traian Basescu in aceasta campanie pentru referendum.

Declaratia acestuia a fost facuta la finalul Biroului Permanent al PD, in interiorul sedintei liderii PD stabilind ca vor astepta sa vada care sunt miscarile din PNL si PSD inainte de face vreo miscare. Ei anticipau insa inca de sambata caderea Guvernului Tariceanu si investirea unui guvern de tehnocrati care sa pregateasca alegeri anticipate in primavara anului viitor.


NEGOCIERI CU PSD. Agentia Mediafax cita insa aseara surse din PSD si PD care ar confirma negocierile dintre cele doua partide privind formarea unui guvern de uniune nationala, care ar putea fi condus de Ioan Rus sau Vasile Puscas, ambii din asa numitul grup de la Cluj. Cele doua formatiuni ar fi, spune Mediafax, separate de viziunea asupra acestui guvern: PD ar vrea ca el sa pregateasca alegerile anticipate, PSD sa evite alegerile.

Atat Ioan Rus, cat si liderul PD, Emil Boc, au negat aseara aceasta teza, Boc amintind ca programul politic al PD interzice orice colaborare cu PSD. El nu a exclus insa eliminarea acestei prevederi din programul amintit. (Oana Stancu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.