Violentele au escaladat in Fasia Gaza in ultimele zile, ceea ce a dus ieri la instaurarea starii de urgenta de catre fortele israeliene, care iau in calcul o ofensiva militara de proportii in regiune.
Patru palestin

  Violentele au escaladat in Fasia Gaza in ultimele zile, ceea ce a dus ieri la instaurarea starii de urgenta de catre fortele israeliene, care iau in calcul o ofensiva militara de proportii in regiune.
Patru palestinieni, intre care un tanar in varsta de 15 ani, si-au pierdut viata la sfarsitul saptamanii trecute intr-o serie de confruntari violente in Fasia Gaza.   Ieri-dimineata, autoritatile israeliene au decretat stare exceptionala in localitatile din sudul tarii, care de o saptamana fac obiectul unor tiruri de rachete palestiniene. Escaladarea conflictului si decizia instaurarii starii de urgenta au facut ca armata israeliana sa preia prerogativele civile in orasele din aceasta zona, in special in localitatea Sderot, atacata cel mai des de rachetele militantilor palestinieni din Hamas. Trei divizii israeliene, insumand 20.000 de militari, au fost puse in asteptare in vederea unei invazii in Fasia Gaza, scria ieri publicatia online The Sunday Times. La sfarsitul saptamanii trecute, situatia din Gaza arata catastrofal: 50 de palestinieni au fost ucisi in confruntari fratricide si un numar de alte victime facute de bombardamentele aviatiei israeliene din ultimele trei zile.     UN FEL DE ARMISTITIU. Intre timp, agentiile de presa straine au anuntat ca, in zorii zilei de ieri, un nou armistitiu intre factiunile rivale Fatah (loiala presedintelui palestinian, Mahmud Abbas) si militantii Hamas a intrat in vigoare in Fasia Gaza. Mediata de diplomati egipteni, aceasta noua incetare a focului, a treia din ultimele zile, pare luata mai in serios de membrii celor doua grupari rivale si partenere la guvernare in acelasi timp. Cabinetul israelian s-a reunit ieri in sesiune de urgenta pentru a discuta o eventuala extindere a operatiunilor militare in Gaza, sustinute de seful portofoliului de la Aparare si de ministrul pentru Securitate Publica, Avi Dichter. Intr-o declaratie pentru The Sunday Telegraph, Dichter a spus ca "este imposibil sa ne muscam buzele in timp ce doi ani la rand am fost atacati cu 1.500 de rachete Qassam".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.