Ca total suprafete si efective de animale, agricultura ecologica si-a mai trecut in cont un an bun: 2006. Suprafata totala cultivata in acest sistem a crescut cu 32.600 de hectare comparativ cu 2005, pana la peste 140.000 de hectare, in timp ce numarul de animale si de pasari aproape ca s-a dublat.     SCADERI. Insa, comparativ cu 2005, cand agricultura ecologica a "explodat" practic, in 2006 nu toate sectoarele au urmat trendul general. Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Agriculturii (MAPDR), anul trecut, suprafetele ocupate de lanurile de cereale au scazut la 16.310 hectare, comparativ cu 2005, cand erau inregistrate 22.100 de hectare. Si asta in timp ce specialistii estimau ca 2006 va "insemna" 34.000 de hectare cultivate cu grau sau orz ecologice. Daca in 2005, livezile - certificate ca ecologice sau aflate in perioada de conversie de la sistemul clasic de cultivare la cel bio - ocupau 432 de hectare, anul trecut ele s-au restrans la 292 de hectare. Motivul: nu e simplu sa-ti ingrijesti plantele doar cu solutii naturale, fara chimicale, iar productiile obtinute sunt mai mici decat in agricultura clasica, lucru care i-a facut pe unii sa renunte. Si numarul gainilor hranite natural a scazut in 2006 la 4.300, comparativ cu 2005, cand in scriptele ministerului figurau 7.000 de ouatoare. "O ferma a renuntat din cauza faptului ca procurarea furajelor ecologice e o problema. Am ramas cu doar doua ferme, cele care existau si in 2004", ne-a declarat Teodora Aldescu, sef Birou Produse Ecologice in cadrul MAPDR.     CRESTERI. In schimb, ovinele si caprinele s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie. Anul trecut, pe pasunile autohtone au pascut peste 86.180 de oite si capre bio, de peste doua ori mai multe ca in 2005. Si grupul vacilor bio s-a marit cu 1.800 de noi membre, comparativ cu 2005, cand erau 8.100 de exemplare. Aceasta evolutie spectaculoasa, in special in cazul ovinelor si caprinelor, se datoreaza si sistemului de sprijin introdus de LaDorna pentru crescatorii care trec la productia ecologica si livreaza companiei laptele obtinut, a explicat Aldescu. In domeniul productiei vegetale, o evolutie spectaculoasa au avut-o suprafetele de pe care se colecteaza flora spontana - plante medicinale - , care au crescut de la 17.630 de hectare, in 2005, la 38.700 hectare in 2006.      INREGISTRARE. Atentie! Operatorii care produc, proceseaza, importa, distribuie sau depoziteaza produse ecologice trebuie sa-si inregistreze activitatea pana la data de 1 iunie, pentru a putea beneficia de subventii nationale, precum si pentru accesarea sprijinului destinat agriculturii ecologice, ce se va derula in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). "In 2006 figurau 3.409 operatori in agricultura ecologica, cu 21% mai multi decat in 2005 si dublu fata de numarul celor existenti in 2004. Anul acesta, avand in vedere ca vor veni bani de la UE, cred ca vom avea vreo 4.500 de operatori", a declarat Teodora Aldescu. Cu doua saptamani inainte de expirarea termenului-limita se inregistrasera la MAPDR circa 1.300 de producatori, procesatori, distribuitori si importatori bio. Daca Comisia Europeana aproba PNDR, "fermierii bio" ar putea accesa fonduri europene de circa 260 de milioane de euro in perioada 2007-2013.     PiataCele mai multe dintre produsele ecologice au ajuns, anul trecut, la consumatorii autohtoni, asa cum s-a intamplat si in 2005. Daca prin 2003-2004, circa 90% din productia ecologica pleca la export, acum doar vreo 30% din productia vegetala a fost exportata. Doar 3,8% din cele 576 de tone de schweitzer a luat calea strainatatii, in timp ce telemeaua de oaie si cascavalul exportate au reprezentat undeva la 12%-13% din totalul productiei. In cazul mierii de albina, din totalul de 12.423 tone obtinute anul trecut, doar 720 tone au fost exportate (5,79%). Asta in comparatie cu 2005, cand, din cele 610 tone de miere produse de albinele bio, 509 tone au parasit tara. Cresterea se datoreaza promovarii pe care marile retele de magazine o fac produselor ecologice, aparitiei magazinelor specializate, dar si cresterii puterii de cumparare a populatiei. Producatorii bio individuali care au afaceri mici nu sunt bagati in seama de parteneri externi, pentru ca nu pot sustine comenzile. Solutia ramane asocierea sau vanzarea marfii unor distribuitori sau procesatori care fac colectare si export.