Desi caracterizat de presa moscovita ca o "reuniune a dezacordurilor", summit-ul UE-Rusia si-a atins obiectivele propuse, potrivit amfitrionului manifestarii, Vladimir Putin. "Am ajuns la intelegere in aproape toate problemele, cu exceptia celor acut
Desi caracterizat de presa moscovita ca o "reuniune a dezacordurilor", summit-ul UE-Rusia si-a atins obiectivele propuse, potrivit amfitrionului manifestarii, Vladimir Putin. "Am ajuns la intelegere in aproape toate problemele, cu exceptia celor acute, care necesita cercetari si munca suplimentara", a detaliat presedintele rus in cadrul conferintei de presa care a urmat intrevederilor cu oficialii europeni. Liderul de la Kremlin a abandonat insa repede tonul conciliant, adaugand ca, "de regula, acestea sunt probleme din sfera egoismului economic al uneia sau al altei tari europene". Fara a uita de diferendul cu autoritatile estone, generat de reamplasarea monumentului Soldatului Sovietic, Putin a acuzat Estonia de incalcari "inacceptabile" ale drepturilor cetatenilor rusi, "nedemne de Europa". Nici emisarii Bruxelles-ului nu s-au lasat mai prejos, taxand Moscova pentru perpetuarea tensiunilor cu micul stat baltic, dar si pentru embargoul impus inca din noiembrie 2005 asupra importurilor de carne din Polonia, suspectate de partea rusa ca nu ar corespunde normelor internationale de calitate. "Am avut ocazia sa le transmitem partenerilor nostri rusi ca o dificultate intampinata de un stat membru constituie o dificultate pentru intreaga comunitate europeana", a declarat, ieri, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, la reuniunea de la Samara. "Problema poloneza este o problema europeana. Si problemele lituaniana si estona sunt probleme europene. Este foarte important, daca vrem sa existe o cooperare stransa, sa intelegem ca UE se bazeaza pe principii de solidaritate", a adaugat seful Executivului comunitar, potrivit Reuters, precizand ca, in opinia sa, temerile ruse referitor la calitatea produselor alimentare poloneze nu sunt justificate.
Opozitia rusa boicotata
Criticile europene nu s-au oprit insa aici. Prezenta la reuniunea de la Samara, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "preocupata" de faptul ca Opozitia rusa, care intentiona sa demonstreze la Samara, cu ocazia summit-ului UE-Rusia, a fost impiedicata sa paraseasca Moscova. "Vreau sa spun sincer ca as dori ca aceia care intentionau sa manifesteze astazi la Samara si sa isi exprime opinia sa aiba posibilitatea sa faca acest lucru", a declarat seful Guvernului de la Berlin, citat de Mediafax. Fortele de ordine, in colaborare cu miscarea de tineret pro-Kremlin "Nasi" (Ai nostri), au interzis mai multor reprezentanti ai Opozitiei ruse, intre care si fostului campion mondial la sah, Garry Kasparov, in prezent lider al miscarii "Cealalta Rusie", sa se deplaseze la Samara pentru a participa la un mars de protest organizat pe marginea summitului UE-Rusia. "Avionul a decolat, insa nici unul dintre membrii delegatiei miscarii <<Cealalta Rusie>> (...) nu a fost admis la bord", a declarat purtatorul de cuvant al formatiunii, Denis Bilunov, potrivit Reuters.
Parteneriatul UE-Rusia, un pod prea indepartat
Agenda reuniunii de la Samara a ocolit subiectul parteneriatului UE-Rusia in favoarea dezbaterii altor probleme de interes comun, intre care problematica energetica, schimbarile climaterice, admiterea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului, dar si cooperarea in vederea solutionarii conflictelor inghetate din spatiul ex-sovietic, viitorul statut al provinciei Kosovo, programul nuclear iranian si amplasarea unor elemente ale scutului american antiracheta in Europa. Amanarea negocierilor pentru semnarea unui nou parteneriat UE-Rusia a fost anticipata, de altfel, de ambele parti. "Sincer, nu astept nimic spectaculos de la aceasta reuniune. Cred, de asemenea, ca nu va fi nimic cu adevarat urgent", declara in ajunul manifestarii presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. "Noi nu dramatizam situatia. Intelegem ca inaintea inceperii negocierilor Uniunea Europeana trebuie sa isi rezolve problemele interne si respectam acest lucru", preciza, la randul sau, liderul de la Moscova, Vladimir Putin, declarandu-se dispus la "un dialog deschis, sincer, fara teme interzise". Tratativele pe tema incheierii unui nou acord de parteneriat si cooperare UE-Rusia au fost blocate de Polonia din cauza embargoului introdus de Moscova asupra importurilor de carne poloneza.
NATO contra atacurilor cibernetice rusesti
Conflictul ruso-eston, declansat de decizia autoritatilor de la Tallinn de a reamplasa un monument dedicat Armatei Rosii, continua cu implicarea NATO. Atacurile cibernetice care au avut loc in ultimele saptamani impotriva principalelor site-uri de Internet estoniene sunt "grave" si "premeditate", a estimat, ieri, un responsabil din cadrul NATO, care a desemnat un grup de experti pentru a ancheta in legatura cu aceste atacuri, informeaza Rompres. "Consideram ca este grav, pentru ca este premeditat. Este clar ca nu este ceva facut de doi adolescenti, indiferent care ar fi fost motivatiile lor", a afirmat oficialul NATO. "Vorbim despre ceva mult mai bine organizat", a adaugat el, refuzand sa se pronunte daca aceste atacuri pot fi atribuite rusilor. Estonia a acuzat, saptamana aceasta, Rusia de o serie de atacuri informatice asupra site-urilor ministerelor, partidelor politice, institutiilor de presa, bancilor si altor companii private. Mai mult, oficialii estoni, in frunte cu premierul Andrus Ansip (foto), au declarat ca atacurile respective provin chiar de la servere ale Administratiei ruse, solicitand ONU si NATO sa adopte o pozitie ferma impotriva a ceea ce considera a fi o noua forma de terorism. (A.M.L.)
Polonia sfideaza Moscova
Polonia refuza sa intretina relatii bilaterale cu Rusia la nivel inalt pana cand partea rusa nu va renunta la embargoul sau asupra importurilor de produse alimentare poloneze, anunta Ministerul Afacerilor Externe de la Varsovia.
Polonia doreste, la fel ca si inainte, sa aiba legaturi cu Rusia, insa momentul de fata este total nepotrivit pentru intalniri pe teritoriul polonez sau rus, a declarat, joi, un reprezentat al MAE polonez, adaugand ca o conditie pentru reluarea contactelor intre cele doua parti este "ridicarea efectiva a embargoului" impus in cazul produselor de carne de provenienta poloneza. Anterior, ministrul polonez al Afacerilor Externe, Anna Fotyga (foto), nu a raspuns la invitatia omologului sau rus, Serghei Lavrov, de a veni la Moscova intr-o vizita de lucru. In replica, Moscova s-a aratat surprinsa de pozitia Varsoviei. "Ministrii Afacerilor Externe exista tocmai pentru a se intalni si a solutiona dificultatile care apar in relatiile dintre tari", a declarat o sursa diplomatica la Moscova pentru Interfax. Rusia a introdus embargoul asupra importului de carne si legume din Polonia, in noiembrie 2005, din cauza temerilor ca o parte din aceste produse nu corespund normelor internationale de calitate. Ca raspuns, Polonia a blocat prin veto convorbirile dintre UE si Federatia Rusa pentru un nou tratat de baza. (A.M.L.)
Trei lucruri memorabile
"Trei lucruri vor ramane in memorie dupa summit-ul UE-Rusia de la Samara: marsul de dezacord autorizat oficial, neparticiparea Inaltului reprezentant al UE pentru politica externa si de securitate comuna, Javier Solana, si absenta unui rezultat", noteaza cotidianul financiar rus Vedomosti, citat de Rompres. "Summit-ul s-a prabusit sub greutatea carnii poloneze", titreaza, la randul sau, cotidianul Kommersant, apreciind ca, in vreme ce reuniunile precedente au reusit intotdeauna sa regleze cel putin o problema aflata in dezacord, summit-ul de la Samara "se va traduce printr-un inventar de probleme". Nezavisimaia Gazeta vorbeste de "presiuni masive" fara precedent ale fortelor de ordine asupra ziaristilor critici la adresa puterii, in regiunea Samara. Unii dintre acestia au fost interpelati, altii convocati la sediul Politiei pentru "o discutie", fiind efectuate de asemenea perchezitii la una dintre redactiile locale, mentioneaza publicatia citata. (A.M.L.)
Acordul germano-rus blocat de estici
Intentia Germaniei de a stabili un acord intre Rusia si UE este compromisa, inainte de summitul UE-Rusia, din cauza mai multor divergente pe tema Europei de Est si Balcanilor, comenta cotidianul The Guradian, in editia electronica, inaintea reuniunii de la Samara. Germania a pregatit acest summit ca pe o oportunitate pentru a aborda probleme cum ar fi acordurile pe tema securitatii energetice, drepturile omului si schimbarile climatice. Tensiunile dintre Rusia si statele occidentale, ostilitatea noilor state membre UE din estul Europei si declaratia presedintelui rus Vladimir Putin potrivit careia Rusia ar fi recastigat puterea, vor afecta acest summit, aprecia The Guardian. Polonia si Lituania, noi state membre UE, au cerut anularea acestui summit si au criticat pregatirile efectuate de Germania. Statele est-europene sunt sensibile, din motive istorice, la orice semn de intrerupere a relatiilor dintre Germania si Rusia. (G.D.)
Vanzarea Beltransgaz se amana
Acordul privind vanzarea catre concernul de gaz rus Gazprom a 50% din societatea Beltransgaz, din Belarus, ce transporta gazele naturale rusesti spre Europa nu a fost semnat ieri, cum era prevazut initial, au anuntat purtatorii de cuvant ai celor doua companii, informeaza Rompres. "Negocierile continua astazi", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului belarus Aleksandr Timosenko, precizand ca data semnarii va fi stabilita la incheierea acestor negocieri. El a adaugat ca negocierile s-au blocat asupra "unui punct", fara furniza detalii. "Semnarea acordului de vanzare a actiunilor de la Beltransgaz nu va avea loc la 18 mai, ci mai tarziu", a confirmat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, exprimandu-si speranta ca acordul va fi semnat pana la 1 iunie. Vanzarea Beltransgaz a fost decisa la sfarsitul anului 2006, sub amenintarea inchiderii unor vane de catre gigantul Gazprom. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.