Romanii din Spania au transpirat la cozi ca sa poata vota, cei din Melbourne, Australia, au votat pana au epuizat buletinele, iar la New York s-au asezat la usa sectiei de votare ca pe vremuri la lapte - inainte de ora de deschidere. In tari
 Romanii din Spania au transpirat la cozi ca sa poata vota, cei din Melbourne, Australia, au votat pana au epuizat buletinele, iar la New York s-au asezat la usa sectiei de votare ca pe vremuri la lapte - inainte de ora de deschidere. In tari precum Noua Zeelanda sau Cuba, ziua a fost insa una de vacanta si chiul.
MADRID - AU RUPT POARTA. Aproximativ 500 de romani au rupt poarta si au intrat cu forta in curtea ambasadei din Madrid, cand au fost anuntati, la ora 20:00, ca nu vor mai putea vota, informeaza Rompres. Curtea a fost eliberata de politistii spanioli. Scutierii au blocat usa ambasadei, iar cei care votasera au fost ajutati sa iasa din ambasada. BEC nu a acceptat cererea de prelungire a programului de vot, la Madrid. In Spania, au fost cozi pe parcursul zilei de ieri la mai multe sectii. ITALIA. Cateva sute de romani au protestat la Roma, in fata sectiei deschise la consulat, pentru ca nu au mai fost lasati sa voteze dupa ora 20:00. La cealalta sectie din Roma insa, cea de la Academia di Romania, la ora 20:00 nu mai era nici o persoana la coada. "Azi au venit oameni imbracati elegant, dar si muncitori direct din santier. Majoritatea locuiau in Roma sau in localitati aflate la cel mult 100 km. Unii s-au plans ca nu au fost informati cu privire la referendum si ca n-au stiut, de exemplu, ca nu e necesar sa locuiasca legal in Italia pentru a vota", ne-a spus Miruna Cajvaneanu, purtatorul de cuvant al Partidului Identitatea Romaneasca.


CRIZA. La sectia de votare din Melbourne, Australia, la ora locala 20:00, romanii mai votau inca, deoarece numarul celor care au venit la sectie a fost mai mare decat buletinele de vot primite (in numar de 584). "Am multiplicat buletinele de vot, astfel ca toti romanii care asteptau sa voteze la ora 20:00 (n.r. - aproximativ 50 de persoane) si-au putut exprima optiunea. La ultimul referendum, la sectia de votare organizata la Melbourne s-au prezentat cel mult 300 de persoane", a declarat Nadia Gheorghe, presedintele sectiei de votare. HAVANA. In primele ore de la deschiderea urnelor votasera doar cei trei membri ai comisiei. "Mai asteptam cinci persoane, romance casatorite cu cubanezi si copiii lor. Multi romani nu au putut vota, pentru ca le-au expirat actele, si cum aici nu exista personal diplomatic, nu si-au putut face acele titluri de calatorie", ne-a spus Valeria Nita, presedintele comisiei de la sectia din Havana. NOUA ZEELANDA. Primii romani care au vota au fost cei din Noua Zeelanda, care au ora oficiala cu noua ore in avans fata de cea a Romaniei. Faptul ca votarea a fost organizata la Biserica ortodoxa din Wellington nu a atins inimile romanilor, asa ca doar "38 de persoane din comunitate s-au prezentat la urne", ne-a declarat consulul Marius Dragolea. CHISINAU. Votarea a fost prelungita deoarece la ora la care ar fi trebuit sa se inchida urnele in fata sectiei asteptau 700 de romani.
SUA. La New York, romanii s-au asezat in fata sectiei de votare inainte ca aceasta sa se deschida. Urnele din SUA sunt ultimele care se vor inchide (unele orase au minus 10 ore fata de ora Romaniei). La ora 19:00 (Bucuresti) votasera 1.700 de romani din SUA.  
in strainatate au votat 72.000 de romani La sectiile din strainatate au votat 72.000 de persoane. Cea mai mare prezenta la urne s-a inregistrat  in Spania (14.123 persoane, din care 90 la suta impotriva demiterii presedintelui Basescu), Italia (9.943), SUA (7.986), Franta (5.141) Republica Moldova (4.998 persoane), Marea Britanie (3.210), Canada (3.063),  Germania (2.783), Belgia (2.549), Grecia (2.505) si Irlanda (1.835). In Israel s-au prezentat la vot 1.241 de persoane, Australia  - 957, in Ungaria  - 1.055, Portugalia - 1.054, Elvetia - 763, Emiratele Arabe Unite - 528, Serbia - 167, iar in Ucraina 94 cetateni romani.La alegerile din 2004,  Spania, au votat atunci aproximativ 3.000 de romani, in Italia - 3.800, in SUA - 6200.  CU SCANDAL. Aproximativ 400 de persoane au prostestat sambata seara in fata ambasadei din Madrid, pentru ca nu au mai putut vota, dupa ora 20.00.
Romanii au intrat cu forta in curtea ambasadei si a fost nevoie de interventia politiei spaniole pentru a-i potoli. Romanii s-au plans ca au fost prea putine sectii de votare, ca referendumul a fost organizat sambata, care e zi de lucru pentru ei si ca au fost nevoiti sa stea la cozi de sute de persoane. In Spania locuiesc legal 400.000 de romani, insa cifra neoficiala ajunge la un milion.   Cateva sute de romani au protestat si in fata consulatului din Roma, pentru ca nu au mai putut vota dupa ora 20.00. La cealalta sectie din oras insa, la acceasi ora, nu mai exista nici o persoana dornica sa voteze.      IRAK - Intre atacuri, la Bagdad Cateva atacuri, restrictiile de circulatie si problemele de securitate au facut ca, pana ieri la ora 18:00, la cele doua sectii din Bagdad sa nu voteze mai mult de 28 de persoane, potrivit ambasadorului Romaniei in Irak, Mihai Stuparu. La sectia de la ambasada (din "zona rosie", nesecurizata) au votat 10 persoane, iar la cea de-a doua sectie, organizata la resedinta ambasadorului (din zona internationala, relativ securizata), au votat 18. TOP - Spania, Italia, Republica MoldovaPana ieri la ora 17:00, in strainatate votasera 35.233 de romani, potrivit MAE. Cea mai mare prezenta la urne se inregistra in Spania (6.672 persoane), Italia (4.922 persoane), Republica Moldova (3.281 persoane), Franta (3.061 persoane) (foto), Germania (2.150 persoane). Pana la ora 17:00, la sectiile de vot din SUA se prezentasera 531 de persoane, iar in Canada - 305 persoane. MADRID - Cu nunta la ambasadaUn alai de nuntasi a venit ieri la Ambasada Romaniei de la Madrid ca sa voteze, potrivit Rompres. Pentru ca se grabea sa ajunga de la biserica la restaurant, alaiul a avut intaietate fata de cele aproximativ 200 de per-soane care asteptau la coada. Majoritatea nuntasilor au votat, mai putin mireasa, care a renuntat cand si-a dat seama ca nu are nici un act la ea. Ambasadorul i-a explicat ca poate vota dupa ce isi face doua poze si i se elibereaza pe loc titlul de calatorie valabil o zi. Mireasa a insistat insa sa ajunga la restaurant cu invitatii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.