Dupa intrarea Romaniei in UE, Parlamentul a intors spatele reformei, a demis procurorii anticoruptie si pe "ministrul eficient si respectat" al Justitiei, votind masiv pentru suspendarea presedintelui proeuropean al tarii, comenteaza publicatia onlin
Dupa intrarea Romaniei in UE, Parlamentul a intors spatele reformei, a demis procurorii anticoruptie si pe "ministrul eficient si respectat" al Justitiei, votind masiv pentru suspendarea presedintelui proeuropean al tarii, comenteaza publicatia online EUobserver.

Romania a fost primita in Uniunea Europeana, acum citeva luni, cu promisiunea ferma ca reformele in domeniul justitiei si in lupta anticoruptie vor fi puse in practica pe scara larga si sint ireversibile, comenteaza EUobserver. Dupa integrare insa, Parlamentul a intors spatele reformei, iar tara pare sa fi revenit la vechile obiceiuri, aminind chiar si alegerile pentru Parlamentul European.

Multe voci au sustinut, la vremea respectiva, ca Romania si Bulgaria nu ar trebui primite in UE in 2007, ci abia peste un an, cind procesul de reforma va fi incheiat. Printre acesti critici s-a aflat si autorul comentariului, care spune ca nu intelege de ce a fost necesar sa fie admise doua tari descrise recent, de publicatia britanica "The Times", "drept slabite de un sistem corupt, crima organizata, justitie fragila si control oligarhic al presei".

Comisia Europeana a sustinut insa ca reforma va incetini in Romania si Bulgaria daca aceste state nu vor fi primite in UE. Acest lucru s-a intimplat oricum si, chiar daca ele se afla acum in interiorul Uniunii, respectul legii este sub semnul intrebarii.

Nu e totul pierdut, precizeaza sursa citata, care aminteste posibilitatea cistigarii referendumului de catre presedintele suspendat Traian Basescu, desi autoritatile "ii fac viata grea". Daca va reveni in functie, Basescu promite sa ia masuri pentru slabirea puterii liderilor politici.

Romania si-a incalcat promisiunile facute, iar Comisia nu poate sta cu miinile in sin, actiunile Romaniei nu pot ramine fara consecinte, pentru ca tara trebuie sa aiba standardele europene, nu ale unei republici bananiere. Si alte tari, nu doar Romania, trebuie sa invete sa-si respecte intodeauna angajamentele, nu doar atunci cind le convine, conchide autorul. Si alte state comunitare isi incalca acordurile si intelegerile anterioare, scrie EUobserver, referindu-se la eforturile Bruxelles-ului de a obtine o pozitie comuna in privinta Tratatului constitutional.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.