Parinti, evitati certurile in fata copiilor! Altfel, micutii vor suferi de timiditate excesiva. Acesta este mesajul a doi cercetatori de la Universitatea din Maryland.


Parintii supusi unui nivel inalt de stres tind s

Parinti, evitati certurile in fata copiilor! Altfel, micutii vor suferi de timiditate excesiva. Acesta este mesajul a doi cercetatori de la Universitatea din Maryland.


Parintii supusi unui nivel inalt de stres tind sa fie hiperprotectori cu copiii lor, ceea ce mareste anxietatea si timiditatea celor mici, a declarat Nathan Fox, coautor al studiului. Insa stresul parintilor nu este singura cauza a timiditatii copiilor. In aparitia timiditatii mai este implicata o gena care produce serotonina. Aceasta substanta este un neurotransmitator cu rol important in aparitia depresiei si a anxietatii.
Potrivit studiului, copiii purtatori ai "genei timiditatii", care pe deasupra sunt crescuti intr-un mediu familial tensionat, dezvolta o adevarata fobie sociala. Adica devin atat de timizi incat evita relationarea cu ceilalti, se confrunta cu esec scolar si mai tarziu cu nereusite in plan profesional si personal.
RECOMANDARI. In orice caz, parintii sunt sfatuiti sa-si creasca odraslele intr-o atmosfera detensionata. Stresul, certurile si neintelegerile dintre parinti sunt traumatizante pentru copil, indiferent ca este sau nu predispus la timiditate.
Autorii studiului atrag atentia parintilor sa faca diferenta intre timiditatea normala si timiditatea patologica. Timiditatea nu este intotdeauna un lucru rau. Nu toti copiii au nevoie sau doresc sa fie in centrul atentiei. Unele calitati specifice timiditatii, cum ar fi modestia sau rezerva, sunt considerate de psihologi a fi pozitive. Interventia psihologului este necesara numai in cazul in care copilul se simte exclus din cercul de prieteni si manifesta dificultati de comunicare cu cei din jur.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.