Dintre cele peste 30 de muzee din Capitala, doar citeva au program special de Ziua internationala a muzeelor.

Initiat in 2005 de catre Ministerul Culturii si Comunicarii din Franta, acest eveniment a fost intotdeauna tratat cu lipsa de vizi-une si excesiv cliseizat. Manifestarile sint din cele mai plictisitoare si nu pot incinta decit copiii care nu sint obisnuiti sa fie dusi de mina noaptea prin muzee sau batrinii, pentru care Noaptea Muzeelor este o buna oportunitate de socializare. La editiile trecute, singurul muzeu din Bucuresti care a meritat efortul de a alege o noapte la muzeu in defavoarea unei iesiri cu prietenii in club a fost Muzeul National de Arta Contemporana, perfect adaptat conceptului initial al proiectului. Anul acesta, din cauza raliului organizat de Adriean Videanu in jurul Casei Poporului, MNAC este obligat sa-si tina portile inchise in aceasta perioada.

Muzeul National de Arta ofera posibilitatea de a vizita in nocturna Galeria Nationala si expozitia „Mobilier provincial francez". Singurul eveniment interesant este spectacolul instalatie de dans contemporan insotit de un montaj video realizat de artistul vizual Vali Chincisan proiectat pe cladirea muzeului. Ceva mai bogat in evenimente este Muzeul Antipa, care organizeaza piese de teatru si evenimente pentru copii, experimente stiintifice, colectare entomologica a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, jocuri interactive sub forma de spectacol, o conferinta de prezentare a celor mai puternice otravuri vegetale si veninuri, si spectacole organizate de copiii Colegiului Tehnic de Arhitectura „Nicolae Socolescu" din Capitala.

Muzeul de Istorie orgzanizeaza scenete de teatru si microrecitaluri cu elevi, intr-un program care seamana mai degraba cu o serbare de sfirsit de an intr-un liceu din provincie, acum douazeci de ani. In noaptea de 19 mai, incepind cu ora 21.00, in curtea Muzeului Taranului Roman se vor face proiectii de filme documentare si se va lansa albumul de fotografie „Infatisarile taranului". Petrecaretii se vor putea bucura de cintarile formatiei Heghedusi din Bihor si vor putea minca taraneste la Clubul Taranului.

Pentru a obtine informatii in timp real despre Noaptea Galeriilor, accesati www.cotidianul.ro/select