• NET

+ Muzeul Taranului Roman are una dintre cele mai hot pagini web dintre toate muzeele Romaniei. www.muzeultaranuluiroman.ro a devenit, de aproape un an, una dintre cele mai usor accesibile si mai bine structurate site-uri cu acest profil. Sloganul campaniei publicitare, „Muzeul Taranului Roman. Mereu actual. Din 1906" s-a confirmat, imaginea muzeului fiind vizibil resuscitata chiar si pe www.

- Un lucru surprinzator: Muzeul National de Arta Contemporana nu are deloc o pagina web care sa dea seama de diversitatea mijloacelor tehnologice de care dispune arta contemporana. Materialul prezentat pe www.mnac.ro este inghesuit, sufocat, la fiecare sectiune actiunea de baza fiind „scroll". Continutul este structurat intr-un mod cit se poate de obositor, iar fotografiile care ilustreaza textul sint pur si simplu asezate ca intr-un album de familie.

• CARTI

+ "Dick Ochi-de-mort" a lui Kurt Vonnegut, aparuta de curind la Editura Polirom, in traducerea foarte buna a Anei-Maria Lisman. Acelasi sarcasm care impregneaza si celelalte romane ale lui Vonnegut, aceeasi pasiune pentru demolarea cauzalitatilor evidente, aceleasi personaje si situatii numai bune de ilustrat asa-zisa stiinta a „dezastrologiei" despre care vorbeste Gondry in ultimul sau film.

- "Oscar Si Tanti Roz" de Eric-Emmanuel Schmitt, Humanitas. Schmitt, dramaturg si romancier francez, a publicat in 2002 povestea lui Oscar, un baietel bolnav de leucemie, care mai are putin de trait, caruia Tanti Roz, o infirmiera batrina, ii propune un joc: acela de a trai zece ani intr-o zi. Dialogurile si replicile exploateaza prea mult „the cute factor" si dau cartii un puternic gust artificial, deloc consecvent cu intentia declarata de a recrea „un univers al inocentei".

• MUZICA

+ Ultimul album al trupei americane The National, „The Boxer", iesit de curind pe piata, este una dintre cele mai bune vesti pe care le-a primit in ultima vreme muzica indie. Cele douasprezece piese de pe cel de-al patrulea album al grupului continua scenariul pe care il creasera in 2003 cu „Songs for Dirty Lovers". Melancolici, reflexivi, cei de la The National propun versuri bine elaborate pe care vocea lui Matt Berninger le pune foarte bine in valoare.

- Grupul scotian Travis a lansat de curind albumul „The Boy with No Name", la patru ani dupa „12 Memories". Spre deosebire de efectul pe care l-au avut primele albume, care au dat un puternic refresh muzicii alternative, de aceasta data piesele lor nu prea mai reusesc sa faca acest lucru. Cam edulcorate, cam inconsistente, sint, mai degraba, o reciclare a acelorasi teme de la inceputul anilor 2000.