Membrii juriului de la festivalul de pe Croazeta vor admira filmele din competitie cu un entuziasm copilaresc. Festivalul de Film de la Cannes ar putea ramine fara premii in acest an, a anuntat miercuri, pe un ton glumet, Stephen Frears (foto), presedintele juriului care va decide cui ii revine Palmierul de Aur. „Poate ca nu va fi nici un premiu de data aceasta. Pur si simplu vom refuza sa jurizam filmele din competitie", a declarat cu umor Frears, regizorul filmelor „Regina" si „High Fidelity". Chiar daca a participat in mai multe rinduri la intrecerea de pe Croazeta, Frears nu a a obtinut nici o distinctie importanta. „Sint foarte gelos pe actualii competitori. Totusi, sint sigur ca o sa pot trece peste acest sentiment", s-a justificat regizorul britanic.

Juriul celei de-a 60-a editii festivalului de la Cannes include noua membri, printre care se afla cistigatorul premiului Nobel pentru literatura, romancierul turc Orhan Pamuk. El va juriza alaturi de actrita chineza Maggie Cheung si australianca Toni Collette („Fiecare se crede normal"). „Nu sintem aici pentru a evalua filmele precedente ale realizatorilor aflati in competitie, asa ca n-a fost nevoie de nici o pregatire prealabila. Vom privi proiectiile cu un entuziasm de copil si vom spune: «Iata, acesta este filmul care imi place cel mai mult». Nu sintem profesori universitari, sintem doar niste cinefili", a explicat Pamuk.

Membrii juriului au promis ca vor incerca sa-si armonizeze preferintele, chiar daca admit ca e greu sa judeci un film „la rece". „Ce conteaza este placerea descoperirii acestor filme. Nu stiu daca putem judeca arta, dar va fi minunat sa schimbam impresii despre filmele vizionate", a spus cu modestie actrita portugheza Maria de Medeiros („Henry si June"). Pe de alta parte, regizorul si actorul francez Michel Piccoli a declarat cu mindrie nationala ca tara sa are meritul de a aduce filme din lumea intreaga, pe cind „in SUA nu poti vedea decit filme americane". Din juriul pestrit mai fac parte actrita canadiana Sarah Polley, regizorul Abderrahmane Sissako din Mauritania si regizorul italian Marco Bellocchio.

Filmul care a deschis miercuri seara festivalul a fost productia lui Wong Kar Wai, „My Blueberry Nights", in care cintareata Norah Jones debuteaza alaturi de Jude Law si Natalie Portman. Dintre celelalte 21 de filme competitoare, favoritele sint „Death Proof" (Quentin Tarantino), „Zodiak" (David Fincher) si „No Country for Old Men" (fratii Coen). La editia din acest an a festivalului de la Cannes, Romania participa cu filmele „Patru luni, trei saptamini si doua zile" (Cristian Mungiu), care a intrat in competitie, si „california dreamin’ (nesfirsit)" (Cristian Nemescu), selecat la sectiunea Un certain regard. Proiectul de scenariu „Un balon in forma de inima" (Catalin Mitulescu) a fost, si el, inclus la sectiunea „Atelier".