Maine, crestinatatea ii cinsteste pe Sfantul Constantin, imparatul care a dat libertate credintei crestine, si pe mama sa, Elena, care a avut o mare influenta asupra convertirii fiului sau. Unii il critica pe Sfantul Imparat Constantin, altii il laud
Maine, crestinatatea ii cinsteste pe Sfantul Constantin, imparatul care a dat libertate credintei crestine, si pe mama sa, Elena, care a avut o mare influenta asupra convertirii fiului sau. Unii il critica pe Sfantul Imparat Constantin, altii il lauda sau vorbesc cu bunavointa despre faptele lui. Biserica l-a trecut in randul sfintilor, numindu-l "intocmai cu apostolii", la fel si pe mama sa, Elena. CONVERTIREA. Este adevarat ca Sfantul Constantin s-a botezat spre sfarsitul vietii, dar cele mai multe fapte ale sale dovedesc credinta sa dreapta. Istoria convertirii la crestinism a imparatului arata ca el s-a indreptat lent, dar sigur spre credinta in Hristos. Se stie ca, inainte de anul 312, Constantin era pagan, adept al cultului sincretist al soarelui, introdus de imparatul Aurelian (270-275). Se pare ca nici Elena nu a fost crestina de la inceput. In 312, in timpul razboiului cu Maxentiu la Pons Milius, Constantin a vazut pe cer, in amiaza mare, o cruce luminoasa deasupra soarelui, pe care scria: "In hoc signo vinces", adica "In acest semn vei invinge". In acea noapte de 28 spre 29 octombrie, i s-a aratat Hristos cu semnul pe care il vazuse pe cer si i-a cerut sa puna crucea pe steagurile de lupta pentru a fi ocrotiti el si armata sa. Dovedindu-se biruitor in lupta de a doua zi, Constantin a atribuit victoria sa lui Dumnezeu. Un an mai tarziu, Constantin a promulgat faimosul Edict de la Mediolanum (Milano) prin care ingaduia crestinilor libertatea de manifestare a credintei si le inapoia averile confiscate. In razboiul civil din 324, Constantin il infrange pe Licinius, care uneltea impotriva crestinatatii. In 377, imparatul i-a cerut episcopului Eusebiu sa-l boteze. Un fapt care consfintea credinta pe care o imbratisase de-a lungul vremii si in numele careia isi dusese politica. Pentru ca urmarile politicii sale au fost benefice pentru crestinism, Biserica l-a trecut intre sfinti. Elenei ii este recunoscuta inraurirea asupra convertirii lui Constantin, pe care credinta sa puternica a facut-o posibila, fiind si ea cinstita ca sfanta. Â Peste un milion de romani isi sarbatoresc onomastica astazi, in ziua in care crestinii ortodocsi si catolici celebreaza una dintre cele mai importante sarbatori religioase, Sfintii Imparati Constantin si Elena. Din totalul romanilor care poarta prenumele Constantin/ Elena, peste 400.000 sunt barbati si aproape 700.000 sunt femei.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.