Prima editie a noptii galeriilor este hot prin numarul mare de artisti implicati in proiect, prin diversitate, autenticitate si prin caracterul sau neconventional.

Initiativa de a tine deschise pentru o noapte intreaga cele mai importante galerii particulare din Capitala seamana cu o interventie manga. Intre 26 si 27 mai vor fi prezentate proiectele celor mai importanti artisti din noul val, adunati din toata tara. Proiectele vor sta la dispozitia publicului exclusiv in acea noapte, fapt pentru care merita sa renuntati la citeva ore de somn sau clubbing pentru a participa la cit mai multe proiecte si de a consuma acest eveniment ca pe un cocktail concentrat si vitaminizant de arta. Mai ales ca nu sint foarte dese ocaziile in care ai acces, intr-un timp atit de restrins, la proiectele mai multor artisti din tara, in cadrul unui singur event.

Peste 16 artisti, selectati de un juriu format din Aurora Kiraly, Alexandra Croitoru, Stefan Tiron si Raymond Bobar. „Am ales 16 artisti tineri, multi dintre ei din afara Bucurestiului sau care n-au mai expus in Bucuresti, tocmai pentru a crea un altfel de eveniment pe bune, nu doar asa, de dragul de a imita ce se intimpla in alte orase europene. Poate ca acum un an sau doi nu ar fi fost posibila o noapte a galeriilor. Dar am mai crescut si noi si vrem sa ne aratam muschii. Noaptea", spune Marian Ivan, de la fundatia Hag, unul dintre initiatorii proiectului.

Capul rautatilor este Suzana Dan, care a gindit si a pus in practica proiectul. „Este ceva nou pentru publicul obisnuit al galeriilor, iar pentru restul publicului pe care speram sa-l cistigam va fi o noapte in care vor descoperi hot-spot-urile artei contemporane cu ajutorul hartilor pe care le vom tipari si imprastia prin oras„, spune artista. Ovidiu Fenes participa la eveniment cu un proiect numit „Radio", in care opereaza cu simboluri si artefacte legate de cultura radioului si releelor radio si radioamatori. La galeria Ota, George Drimbau prezinta expozitia „Subdivizari", care include lucrari de arta conceptuala functionind ca niste transcodari non-culturale de idei filosofice. Anca Benera intervine cu un happening care porneste de la o bataie cu perne intre artisti si curatori, in care aglomerarea de corpuri umane s-ar putea transforma intr-o lupta corp la corp.

Artistul clujean Dan Pintea reconstruieste camera sa de lucru, cu pat, masa, calculator pe care ruleaza filmuletele lui, carti si alte delatii care sa-i reconstruiasca habitatul. Unul dintre cele mai interesante evenimente va fi expozitia colectiva de Skateboard Art „Ne placa ce faci", de la Galeria Noua. Exemplele pot continua. Citeva dintre galeriile implicate in proiect sint Andreiana Mihail, Galeria Noua, UNAgaleria, Galeria Posibila, HT003, HAG, H’Art, ArCub, OTA.