Idealul nostru ar fi ca guvernul din tara sa se urce si sa cada prin opinia publica din tara (a€¦). In urma reformelor pripite, populatia scade, elementul romanesc din orase da indarat, invins de imigratia straina, iar clasa culta de mijloc
Idealul nostru ar fi ca guvernul din tara sa se urce si sa cada prin opinia publica din tara (a€¦). In urma reformelor pripite, populatia scade, elementul romanesc din orase da indarat, invins de imigratia straina, iar clasa culta de mijloc, mult mai numeroasa, a devenit un adevarat proletariat de postulanti, care primejduieste si stabilitatea guvernelor si existenta tarii. In acest proletariat, din nenorocire, guvernele straine care au interese in Orient vor gasi intotdeauna un manipul gata a se pune la dispozitia lor. Noi nu acuzam acele guverne. Ele se folosesc de cine pot si iau pe cine li se ofera. Pe de alta parte, cu dreptatea istorica pe care-o aplicam tuturor, nu vom zice nici macar ca acesti proletari sunt de-a dreptul tradatori. Le lipseste insa facultatea de-a distinge intre interesele lor si interesele tarii, iar masa celor nemultumiti e intotdeauna in pericolul de-a confunda chiar aceste doua serii de interese. Nu vom gresi insa daca vom sustine ca pentru multi din oamenii politici de acest soi venirea la putere nu e un mijloc pentru realizarea unui scop, a unui program, ci scopul insusi, urmarit cu orice mijloace, cu cele mai rele chiar. Cei care privesc venirea la putere numai ca pe un mijloc pentru realizarea ideilor lor politice sunt deseori amagiti de catre tagma celor abili (a€¦). Dar tagma patriotilor reversibili are o indoita misiune de indeplinit in politica ei. Cea dintai e venirea cu orice pret la putere, a doua - mentinerea cu orice pret (a€¦). Randurile de mai sus ii apartin lui Mihai Eminescu si au aparut in Timpul, la 26 octombrie 1880, sub titlul "Nu incurajam fanteziile politicea€¦".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.