Coruptia, care imbraca forme nenumarate, este un factor exploziv in criza politica declansata in Romania, iar campania care a precedat referendumul privind demiterea presedintelui suspendat a devenit o competitie pentru a arata cine a furat mai mult,
Coruptia, care imbraca forme nenumarate, este un factor exploziv in criza politica declansata in Romania, iar campania care a precedat referendumul privind demiterea presedintelui suspendat a devenit o competitie pentru a arata cine a furat mai mult, comenteaza El Pais in editia electronica, citat de Mediafax.   Intre cazul unei mame care trebuie sa dea medicului o anumita suma pentru a accepta sa-i opereze copilul si cel al unui om de afaceri care si-a dublat averea gratie unui amic politician, in Romania exista niveluri nenumarate de coruptie, mai mult sau mai putin grave. O tara de care unii profita, iar majoritatea sufera in Romania, tara care, alaturi de Bulgaria, este catalogata drept cea mai corupta din UE, iar aderarea la structurile europene nu a pus capat acestei probleme, apreciaza El Pais.   "A existat o ameliorare la nivel general in ceea ce priveste coruptia, incepand din 1999, an in care Romania a fost declarata candidata la UE, pentru ca au fost accelerate reformele in vederea aderarii, dar in prezent controlul s-a diminuat", comenteaza Matt Loftis, cetatean american, angajat al organizatiei Transparency International din Romania, citat de El Pais. Loftis a adaugat ca cel mai elocvent exemplu in acest sens este demiterea, de catre ministrul roman al Justitiei, a procurorului Doru Tulus, implicat in anchetarea unor cazuri importante.   Coruptia este exploziva in criza politica declansata in Romania. Campania care a precedat referendumul privind demiterea presedintelui suspendat Traian Basescu a devenit o competitie pentru a arata cine a furat mai mult. El Pais comenteaza ca la referendumul de sambata este in joc viitorul lui Traian Basescu, "un reformist de centru care a castigat alegerile din 2004 cu sprijinul mai multor formatiuni politice (in special Partidul Liberal) care acum l-au abandonat" si doresc sa il inlature de la putere.   Coruptia este un fenomen obisnuit in Romania. Acest flagel isi are originea in trecutul comunist al tarii, comenteaza El Pais, precizand ca, la sfarsitul anilor '80, romanii "nu aveau nici ce manca".   "Dictatorul Nicolae Ceausescu a lasat tara in saracie (...) Salariul mediu (300 de euro pe luna, brut) nu este suficient opentru o luna si, din acest motiv, multa lume s-a obisnuit sa dea o anumita suma pentru a-si rezolva problemele la medic, la scoala, sau la administratie...O forma de adaos la salariu...In aceste conditii nu este de mirare ca limba romana are patru termeni pentru a desemna mita atat de influenta", conchide El Pais.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.