Summitul UE-Rusia desfasurat vineri, la Samara, nu s-a finalizat cu rezultate concrete pentru cele doua "tabere", in parte din cauza relatiilor dificile dintre Rusia si Polonia, Estonia, Lituania.

Problemele din relatiile Poloniei, Eston
Summitul UE-Rusia desfasurat vineri, la Samara, nu s-a finalizat cu rezultate concrete pentru cele doua "tabere", in parte din cauza relatiilor dificile dintre Rusia si Polonia, Estonia, Lituania.

Problemele din relatiile Poloniei, Estoniei si Lituaniei cu Rusia sint probleme pentru intreaga Uniune Europeana, a afirmat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, intr-o conferinta de presa, la finalul summitului UE-Rusia. El a precizat ca o problema a unui stat membru e o problema pentru intreaga comunitate europeana, pentru ca UE se bazeaza pe principii de solidaritate.

Uniunea considera, de asemenea, ca nu exista nici o justificare pentru embargoul impus de Rusia asupra produselor poloneze din carne, a precizat Barroso. "Daca ar fi existat un motiv nu am fi permis circulatia produselor in UE", a subliniat oficialul european. Premierul rus Mihail Fradkov, prezent la summitul de la Samara, si-a exprimat indoiala privind calitatea produselor poloneze din carne. "Practica arata ca produse din carne de proasta calitate, care nu corespund normelor europene, continua sa fie livrate", a explicat el.

Vladimir Putin a profitat de ocazie pentru a acuza Estonia si Letonia de incalcari "inacceptabile" ale drepturilor rusilor. El a subliniat ca Rusia, unde traiesc de secole numeroase nationalitati si culturi, a avut o contributie majora la valorile europene democratice. "De aceea, am discutat despre problema extrem de importanta privind incalcarea drepturilor rusilor din Letonia si Estonia", a subliniat presedintele.

Un grup de opozanti rusi, printre care si fostul campion mondial la sah Garri Kasparov, a fost impiedicat de fortele de ordine sa ajunga in orasul Samara, unde intentiona sa protesteze. "Avionul a decolat si nici unul dintre membrii delegatiei formatiunii Cealalta Rusie nu a fost primit la bord", a declarat purtatorul de cuvint al lui Kasparov, prin telefon, de la Samara, dupa ce a fost contactat de pe aeroportul din Moscova de membrii opozitiei. El a relatat ca mai multe persoane in uniforma au luat 13 pasapoarte ale membrilor delegatiei. "Consider ca este un delict penal", a declarat liderul organizatiei pentru drepturile omului, Lev Ponomarev. Miscarea Cealalta Rusie preconizase organizarea unui "mars al dezaprobarii", autorizat, la Samara, in ziua desfasurarii summitului.

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat "preocupat" de faptul ca unele persoane care doreau sa manifesteze la Samara au fost impiedicate de catre fortele de ordine sa paraseasca Moscova. "Vreau sa spun sincer ca as dori ca aceia care intentionau sa manifesteze astazi la Samara si sa isi exprime opinia sa poata face acest lucru", a spus ea.

Agentiile straine de presa au relatat ca presedintele Vladimir Putin a plimbat-o cu barca, pe Volga, sub clar de luna, joi seara, pe Angela Merkel, "dupa ce au lucrat pina tirziu pentru ameliorarea relatiilor UE-Rusia, aflate intr-un punct sensibil". Putin si Merkel au discutat la cina, au mers apoi la un concert de muzica clasica si au incheiat seara cu barca pe Volga, a precizat un oficial german.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.