O sectie de votare din Cluj-Napoca a fost inchisa timp de o ora din cauza unei erori de stampilare a voturilor. Membrii Sectiei 34 au aplicat pe buletinele de vot, in locul stampilei de verificare, insemnul "Votat". Peste 500 de buletine au fost anul
O sectie de votare din Cluj-Napoca a fost inchisa timp de o ora din cauza unei erori de stampilare a voturilor. Membrii Sectiei 34 au aplicat pe buletinele de vot, in locul stampilei de verificare, insemnul "Votat". Peste 500 de buletine au fost anulate. Si in comuna Campani, judetul Bihor, circa 800 de buletine de vot au fost anulate pentru ca stampila de control a sectiei a fost aplicata pe prima pagina, si nu pe ultima, cum prevede legislatia.

NEMULTUMIRI. La Oradea, problema in sectiile de votare a fost meniul pus la dispozitie de Prefectura Bihor. Membrii sectiilor s-au declarat jigniti de faptul ca nu au primit decat un hamburger preparat vineri si care nu fusese pastrat la frigider, o sticla de 1,5 litri de apa minerala si doua plicuri de cafea instant. In comunele din vecinatatea Dunarii si a Siretului, organizatorii au gasit o solutie inedita pentru a cheltui cei 7 lei pusi la dispozitie de Prefectura pentru mancarea membriilor sectiilor de votare: saramura de peste cu mamaliga. ACCIDENT. In Bistrita au fost probleme in doua sectii: in primul caz, procesul de votare a fost suspendat aproape o jumatate de ora, dupa ce cabinele de vot au cazut peste o femeie de 93 de ani. Batrana si-a fracturat mana. In alta sectie, un barbat a vrut sa voteze de doua ori, motivand ca, dupa ce si-a exprimat optiunea si a introdus buletinul in urna, si-a dat seama ca nu a facut alegerea corecta. Dorinta de a participa la referendum l-a motivat pe un alt bistritean, din comuna Tiha Bargaului, sa mearga pe jos 18 kilometri pana la sectie, pentru a-si exprima optiunea electorala.
POLITIST SCANDALAGIU. Un agent de politie din Timisoara, Danut Ciocan, aflat in vizita la neamuri, a vrut sa voteze in satul Babsa, comuna Belint. Omul legii era beat, iar martorii spun ca i-ar fi amenintat ca-i impusca daca nu voteaza cu Basescu. Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, a participat la referendum in Timisoara. De simt civic au dat dovada si detinutii de la Penitenciarul Popa Sapca, de la Bistrita si de la Barcea Mare, judetul Hunedoara, care s-au prezentat la urne inca de la prima ora. La Penitenciarul de Maxima Siguranta din Aiud, prezenta la vot a fost de aproape 90%. Biroul Electoral Judetean Mehedinti a fost sesizat de un barbat de 54 de ani ca la sectia de votare nr. 39 din municipiul Severin a avut loc un fals in procesul de votare. Omul sustine ca nu a fost lasat sa semneze atunci cand a venit sa voteze, iar ulterior a observat ca in dreptul sotiei sale a aparut o semnatura ce nu apartine votantului, ba mai mult, a aparut ca votat si in dreptul fiului sau, ce in acel moment se afla la Timisoara.
PE LITORAL. Ziua referendumului a inceput in Constanta cu multe sezisari venite din partea alegatorilor care s-au plans ca au fost purtati pe drumuri de la o sectie de votare la alta pentru ca nu se regaseau pe listele permanente. La Eforie, PSD a reclamat ca foarte multe persoane au votat pe listele suplimentare, dar reprezentantii IJP Constanta spun ca, in urma verificarilor, numarul turistilor cazati in statiune este de peste 800. Acestora li se adauga si persoanele din alte judete venite la munca pe Litoral.
POLITICIENI. Presedintele PD, Emil Boc, si presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara, au votat la Cluj la aceeasi sectie de votare ca si la alegerile din 2004. La Craiova, fostul ministru Radu Berceanu, senator de Dolj, a fost intors de la urne pentru ca nu avea cartea de identitate la el. Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, a votat la Galati, declarand ca apreciaza ca referendumul organizat pentru demiterea presedintelui este unul inutil. Zeci de buzoieni nu s-au regasit ieri pe listele electorale permanente si au fost trecuti pe liste suplimentare. Printre acestia s-au numarat chiar primarul Buzaului, Constantin Boscodeala, si cel de la Ramnic, Constantin Ghinioiu.  COVASNA. Turistii care isi petrec sfarsitul de saptamana in pensiunile si in hotelul din statiunea Balvanyos, judetul Covasna, au cerut o urna mobila pentru a-si putea exprima votul la referendum. Cei aflati la tratament in statiunea Covasna si bolnavii internati la Spitalul de Cardiologie din localitate au avut la dispozitie patru sectii de votare. La Ploiesti, membrii unei comisii electorale au fost nevoiti sa aduca mancare speciala pentru cainii aciuati pe langa sectia de votare, ca sa ii atraga in alta zona, pentru ca animalele impiedicau intrarea in sediu a alegatorilor. VOT DUBLU. O batrana din municipiul Botosani a votat de doua ori, dupa ce primise doua buletine de vot. Presedintele sectiei de votare, Liliana Onofrei, a declarat ca a fost intocmit un proces-verbal prin care s-a anulat buletinul in plus si ca votul dublu a fost fara intentie. Observatorii Pro Democratia au reclamat nereguli la sectia de votare din comuna Sag, judetul Timis, sustinand ca aici ar fi votat muncitori veniti cu un autobuz fara sa dea declaratii pe propria raspundere ca nu au votat si la alta sectie.
Neregulile semnalate de observatorii Asociatiei Pro Democratia din judetul Valcea se refera la carente organizatorice si la necunoasterea temeinica a legislatiei de catre membrii birourilor sectiilor de vot. Silvia Petre, coordonator regional al APD, a declarat ca la anumite sectii de votare chiar din municipiu reprezentanti ai UDMR si PSD nu stiau sa foloseasca autocolantul. In plus, Sectia de votare 268 din Ladesti ar fi fost deschisa mai tarziu decat era programat, iar la ora cand ar fi trebuit deschise urnele existau numeroase afise electorale in jur. HUNEDOARA. Inca inainte de deschiderea urnelor, senatorul independent Viorel Arion, presedintele PLD Hunedoara, a semnalat ca la doua sectii de votare din orasul Geoagiu, aflate in zone in care locuieste populatie de etnie roma, sunt afisate buletine de vot care indicau varianta "DA" la intrebarea privind demiterea presedintelui Traian Basescu. Un tanar din Deva este pasibil de amenda, dupa ce a afisat pe imobilul in care locuieste un banner pe care cetatenii erau indemnati sa voteze impotriva demiterii presedintelui. Somat de jandarmi, tanarul a refuzat sa coboare bannerul, asa incat pompierii au intervenit si au demontat panoul. HARTIE PROASTA. O femeie a sesizat BEJ Gorj pentru faptul ca era nemultumita de calitatea hartiei si de unele semne pe care aceasta sustine ca existau pe buletinele ce i-au fost date la sectia de votare si pe care le-a refuzat. "Am primit un buletin si am vazut pe el urme de stampila rosie la patratul cu «DA» si am refuzat sa votez eu pe el. Am cerut un alt buletin, si pe acela era un punct facut cu creionul tot langa chenarul cu «DA»", a spus femeia.   Pagini realizate cu sprijinul corespondentilor locali ai Jurnalului National si al agentiilor de presa Rompres si Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.