Necesarul de locuinte pentru a acoperi cererea la nivelul intregii tari este de aproximativ un milion, deficit ce poate fi eliminat doar cu investitii de 100 de miliarde de euro in urmatorii 25 de ani, considera agentii imobiliari, care apreciaza ca pretul mediu de cumparare se va dubla pina in 2012.

Numai in Bucuresti deficitul de locuinte este estimat de firmele imobiliare la 300.000 de unitati."Pina in 2009 vor fi construite in Bucuresti, incluzind si proiecte din jurul municipiului, aproximativ 8.500 de locuinte noi, insuficiente pentru a acoperi deficitul de 300.000 de unitati", a declarat agentiei MEDIAFAX Radu Lucian Adrian, manager in cadrul companiei imobiliare Eurohouse.

El a estimat ca preturile apartamentelor vechi din Bucuresti, realizate inainte de 1989, vor urca in urmatorii cinci ani de la o medie de 1.300-1.450 euro/metru patrat la 3.500-4.000 euro/mp, daca actuala rata de crestere a preturilor, de 35-40% pe an, va fi mentinuta. Preturile locuintelor nou construite, cumparate in prezent in medie cu circa 1.800 euro/mp, ar urma, de asemenea, sa creasca la 3.500-4.000 de euro.

Tendinta de crestere a preturilor la locuinte este prognozata si de alti reprezentanti ai firmelor imobiliare.

Directorul general al agentiei Real Time Bucuresti, Ion Catutoiu, considera ca, desi in urmatorii ani ritmul constructiilor va fi unul accelerat, oferta de locuinte nu va fi suficienta pentru a acoperi deficitul, iar potentialii cumparatori vor dispune de resurse financiare tot mai mari, ceea ce ii va determina pe vinzatori sa majoreze preturile.

"Salariile vor creste, iar cumparatorii de locuinte vor avea conditii tot mai avantajoase de obtinere a imprumuturilor bancare. Creditele ipotecare ar putea fi contractate fara avans, dobinzile sint asteptate sa scada, iar perioada de rambursare a imprumutului sa fie prelungita pina la 50 de ani", apreciaza Catutoiu.

La sfirsitul anului trecut, fondul de locuinte din Romania numara aproximativ 8,2 milioane de unitati locative, potrivit Institutului National de Statistica. In 2006 au fost terminate peste 38.000 de locuinte, cu 5.000 mai mult decit in 2005. Din totalul unitatilor locative terminate anul trecut, 87,5% au fost realizate din fonduri private.