E important daca presedintele a invatat ca politica inseamna si negociere, nu doar presiune pe mediul politic, si chiar compromis.

Miine referendumul trece, seara vom afla rezultatele la exit- pooll-uri, mai tirziu si pe cele definitive. In ce priveste rezultatele, pare limpede, nu doar din sondaje, ci si din atmosfera generala a campaniei, care reflecta starea de spirit a populatiei, ca presedintele se indreapta catre o reconfirmare confortabila. Dimensiunile acesteia depind de prezenta la vot si de ceea ce inteleg alegatorii din intrebare! E amuzant, dupa 17 ani de alegeri, sa vezi la televizor ca sprijinitori ai presedintelui cred ca trebuie sa voteze „Da", iar adversari ai dumisale „Nu". Aceasta nu este o nota proasta doar pentru alegatori, ci si pentru cei care trebuiau sa popularizeze mai limpede si prin toate mijloacele regulile. Cum numarul turmentatilor pare sa fie cam acelasi in ambele tabere, nu cred ca asta va influenta rezultatele votului, dar va distorsiona o multime de optiuni individuale. Nu asta este insa important, ci daca am invatat cu totii ceva din cele aproape cinci luni pierdute anul acesta cu aceasta afacere, cam de la „biletel" incoace. Prin urmare, daca presedintele a invatat ca politica inseamna si negociere, nu doar presiune pe mediul politic, si chiar compromis. In fond, una dintre definitiile politicii este aceea de „arta a compromisului". Daca, de asemenea, parlamentarii vor fi inteles ca, atunci cind apartii celei mai putin populare institutii in sondaje, este neproductiv sa-ti arati muschii, sa te asezi in calea spiritului public. Daca premierul va fi invatat ca e destul de nasol sa fii socotit „omul lui Patriciu", iar drept raspuns, la schimbarea Guvernului, prin doua numiri, sa te trezesti si „omul lui Fenechiu". Daca institutiile media, jurnalistii si comentatorii vor fi invatat ca partizanatul excesiv discrediteaza, adesea definitiv.

Daca, in sfirsit, vom fi invatat cu totii, protagonisti si public, ca 19 mai nu e doar sfirsitul crizei acute, ci trebuie sa fie inceputul rezolvarii acesteia. Care e cronica si de sistem. Si care, deci, nu tine doar de persoane, ci de sistemul insusi. Votul din 19 mai nu va fi semnalul unei noi Revolutii, trebuie sa fie insa inceputul reformei sistemului politic incepind cu fundamentele sale constitutionale.

Liviu Antonesei este scriitor si profesor la Universitatea „Al. I. Cuza" din Iasi