Cotidianul a facut selectia celor mai dure afirmatii schimbate intre Basescu si adversarii sai. De la „oligarh" pina la „betiv transpirat" si de la „sobolan rozaliu" pina la „dictator", politicienii s-au intrecut in declaratii-soc in campania pentru referendum.

Pe 19 mai, la ora 20.00, dupa inchiderea urnelor, razboiul suspendarii ia sfirsit. Traian Basescu e demis sau reconfirmat in functie, de asta data de popor, nu de parlamentari. In urma ramin 30 de zile in care presedintele suspendat, pe de-o parte, si contestatarii sai, de cealalta parte, au facut apel la tot arsenalul posibil pentru a se dobori reciproc. In locul argumentelor, de multe ori s-au folosit cuvinte grele si lovituri sub centura. De la „sobolanul rozaliu" la „betivul transpirat", insultele puse in joc au depasit in grosolanie chiar folclorul consacrat.

Basescu despre Hrebenciuc

„Ma vedeti pe mine negociind cu un sobolan rozaliu cum este Viorel Hrebenciuc? Am considerat ca este dezonorant sa port discutii cu un om politic de teapa lui Viorel Hrebenciuc. Pe unde trece el, miroase a frauda, a combinatii care depasesc bunul-simt. Mirosul lui nu se gaseste nici la Palatul Cotroceni si nici pe hainele mele, ci pe ale lui Verestoy Attila, Bogdan Olteanu sau Dan Voiculescu."

„Pina la urma va trebui sa-l puna cineva in cuier si sa-i spuna: Baietas, nu vezi ca nu mai ajungi la parchet? Si se va gasi in curind cineva sa faca asta. Viorel Hrebenciuc este sforarul si artizanul acestei actiuni de suspendare a presedintelui, alaturi de Ion Iliescu".

Basescu despre Iliescu

„Mircea Geoana e manipulat de batrinul edec, de Ion Iliescu (...) Pai, poate sa scrie domnul Iliescu, ca dinsul e obisnuit cu mineriadele. Deci, acum avem o lege in care spune: La destituirea presedintelui trebuie sa fie de acord jumatate din lista electorala a Romaniei. Eu asa mi-am inceput mandatul. Da? Ei, vin domnii de la PSD si spun: Nu, trebuie sa modificam legea. Pai, putem sa spunem, daca tot o modificam, de ce sa nu spunem: Daca vrea domnul Ion Iliescu, de altfel specialist in mineriade, sa mai faca el o mineriada acum, la batrinete. De ce n-ar modifica Legea referendumului special pentru referendumul la presedinte?".

„Ion Iliescu este un profitor de Revolutie, care a stiut sa o confiste si sa o puna in slujba Partidului Comunist. Se prefigureaza acuzatia de genocid. Dosarul Revolutiei, instrumentat de Parchetul Militar, poate fi gata, spun procurorii, in iunie-iulie. Daca Iliescu aducea in anii '90 minerii, azi si-a gasit 322 de parlamentari".

Basescu despre lista oligarhilor

„Cine sint oligarhii Romaniei? Voiculescu, Patriciu, Tariceanu, Hrebenciuc si Iliescu, prea indragostit de putere pentru virsta lui. Iliescu a trecut la mijloace mai moderne. Dupa ce in ’90 aducea minerii ca

sa-si consolideze puterea, astazi si-a gasit un grup de mineri parlamentari: 322 de mineri. Sa le dam lampasul sa intre in galeriile Vaii Jiului dupa 20 mai. Cei 322 doreau ca dupa indepartarea Monicai Macovei sa poata sa aiba acces la schimbarea procurorilor care le anchetau dosarele. Aceasta a fost miza adevarata a acestei pozitii a celor 322 parlamentari".

Hrebenciuc despre Basescu

„Am discutat cu Traian Basescu. M-am intilnit cu el inainte de iesirea PD de la guvernare. De ce? Eu negociam cu liberalii, el nu vorbea cu liberalii. Daca mai neaga ca s-a intilnit cu mine, poate dau mai multe amanunte. Diferenta majora dintre mine si Basescu e aceea ca eu sint intotdeauna treaz, iar el e beat. Daca nu mai tine minte ce am vorbit, asta e din cauza cantitatii foarte mari de whisky pe care a ingurgitat-o. Nu e vina mea. Si pentru ca Basescu a adus vorba de mirosuri, il sfatuiesc sa se spele si sa nu mai miroasa a transpiratie".

Iliescu despre Basescu

„Ce-ar fi ca eu sa-i raspund domnului Basescu (daca m-as cobori la nivelul lui), in aceeasi maniera, cu un limbaj de mahala, sa ma refer, de exemplu, la infatisarea sa fizica, sa ma refer la comportamentele sale, la slabiciunea pentru alcool?".

„Traian Basescu are de dat el insusi explicatii, inclusiv in fata justitiei, pentru felul in care si-au facut averea el si familia sa, pentru felul in care a gestionat banul si bunurile statului cind a fost ministru si primar general al Capitalei. El este ultimul om din Romania care are dreptul moral sa vorbeasca despre coruptie si despre «sistemul ticalosit». Traian Basescu este produsul, chipul si suportul sistemului ticalosit".

„In campania pe care o desfasoara pentru referendum, Traian Basescu invita practic la exprimarea in strada a instinctelor primare, punind in pericol pacea sociala, stabilitatea si linistea cetatenilor, existenta democratiei si credibilitatea Romaniei".

Tariceanu despre Basescu

„Traian Basescu este un politician orbit de putere si care se viseaza dictator. Romania ideala a lui Traian Basescu este fara Parlament, fara Guvern, economia este condusa de Umbrarescu si Casuneanu, iar Justitia este condusa de doamna avocat Elena Udrea. De asemenea, este o Romanie in care sediul Ministerului de Externe se muta in vila din Mihaileanu, iar Palatul Cotroceni la Golden Blitz".

Geoana despre Basescu

„Traian Basescu e un presedinte antidemocratic, rudimentar, conflictual, mincinos, fricos si corupt".

Voiculescu despre Basescu

„Acest om (n.r. - Traian Basescu) are un talent malefic de a pacali. E un smecher de mare clasa. Toata lumea a uitat de parcarile Dalli, de Cocos(i), de Herastrau, de parcuri, de faptul ca domnul Basescu si doamna Boagiu au reparat, de sapte ori, autostrada Bucuresti-Pitesti. Nimeni nu mai vede nimic. Toata lumea e orbita de lupta unui singur om cu 322 de parlamentari ticalosi. Mare atentie, romani! Nu va lasati pacaliti de acest om fals, care joaca teatru!".

Premiul Special Referendum 2007: 1.500 euro Exersati-va aptitudinile jurnalistice! Trimiteti documente, fotografii sau inregistrari video cu subiecte relevante, atit prin Internet, la adresa www.cotidianul.ro/cititori, cit si la numarul 0730-588-555 (unde se asteapta SMS-uri, fotografii sau inregistrari video realizate cu telefonul mobil). Cotidianul va provoaca sa trimiteti pina pe 4 iunie, inclusiv, materiale care au ca subiect referendumul din 19 mai. Cel mai bun material va fi premiat de Cotidianul: 1.500 de euro va asteapta.

Mai multe despre campaniile pro si contra Basescu, la www.cotidianul.ro/select