Ultima data cand a vazut-o pe mami, Tudor i-a promis lui Ioan, tatal sau, ca nu va mai plange, ca toate acele multe broboane de lacrimi nu-i vor mai inabusi ochii de dor, de speranta revederii. Erau in aeroport si Tudor, la cei 5 ani ai sai, se tinea
Ultima data cand a vazut-o pe mami, Tudor i-a promis lui Ioan, tatal sau, ca nu va mai plange, ca toate acele multe broboane de lacrimi nu-i vor mai inabusi ochii de dor, de speranta revederii. Erau in aeroport si Tudor, la cei 5 ani ai sai, se tinea tare caci doar e barbat in toata firea, cum il incurajase tatal inca de cand pornisera de acasa.  Mama, Amalia Tuglea, se misca greu si, pentru ca obosea repede, pana sa urce in avion s-a asezat intr-un carucior. Urma sa plece la spitalul S. Raffaele Del Monte, din Milano, unde medicii o asteptau pentru un transplant de maduva. Pe Tudor, carutul, plecarea, avionul l-au adus din nou in clipa varstei inocente si a izbucnit in plans. Nu atunci ce-i drept, nu de fata cu mama, ca sa nu o supere, ci intors cu spatele, pe cand ea se dezlipea de pamant inspre Italia. A plans cu tatal sau si l-a intrebat deznadajduit: "de ce mama sta in carut?".    
80% ANEMIE NEAGRA. Cand s-au cunoscut, in 2000, Amalia era studenta in Bacau si Ioan a tinut mult sa o aduca langa el. Se aveau doar pe ei, formau un tot asa cum rar se intampla ca primele cifre din numaratoare alaturate sa formeze unu, nu doi. Ambii, economisti, lucrau in Bucuresti cand, prin 2004, Amaliei incepuse sa-i fie din ce in ce mai rau; un soi de anemie ar fi crezut ei, pe atunci. A fost prin spitale si nimeni nu-i dadea de cap pana intr-o zi cand, la Coltea, medicii s-au gandit sa-i faca analiza sangelui. Era deja foarte tarziu, boala intinzandu-si negura peste 80% din trupul ei. Sfasietoarea leucemie acuta mieloblastica 4. Au internat-o de urgenta, mai intai la Coltea, apoi la Spitalul Municipal si "asta a mai adus-o pe picioare", spune Ioan. I-au administrat trombocite dar nimeni nu i-a spus. Doar inima si sufletul lui Ioan stia. Apoi, stand mai mult prin saloanele tacerii, a inceput sa se intrebe. Aflase ca mai toti de acolo sufera de aceeasi boala. Si anemia ei nelinistitoare s-a transformat intr-o muchie de cutit, care a determinat-o ulterior sa vrea sa cada pe partea fara tais.    
"0" NEGATIV. I s-a facut testul de maduva, medulograma, si Ioan a inceput sa caute un donator. Fiind singura la parinti, avea nevoie de un donator de grupa 0 negativ. "Eu am 0 pozitiv", spune Ioan cu mainile tremurande. In baza internationala a donatorilor au gasit la inceputul acestui an doua persoane compatibile. Avand donatorul si-au incercat norocul la clinica din Milano, clinica ce face transplant medular. Au acceptat-o pe Amalia insa operatia e in "stand by" pana cand familia va strange suma de 100.000 de euro necesara.    
TORTUL CU DORINTE. Acasa, din 2004 incoace, Ioan e deopotriva si tata, si mama lui Tudor. Merg amandoi la gradia€™, discuta, rad, se joaca, plang si vorbesc de mama. Uneori, cand mai stau ei prin casa, pe la televizor, Tudor se opreste deodata si incepe sa vorbeasca cu mami. O striga, o intreaba, alteori, spune Ioan, se trezeste si din somn vorbind cu ea. Durerea familiei Tuglea, povestea Amaliei, se gaseste si pe site-ul www.amalia.bravehost.com pe care Ioan l-a creat cu scopul de a spune mai mult decat o poveste. Altminteri, cea mai frumoasa poveste a lor a fost anul trecut, la 17 octombrie, de ziua lui Tudor. Atunci i-au spus amandoi Amaliei, "roaga-l pe Dumnezeu sa iti iasa analizele bine si sa vii acasa, sa fim cu Tudor". Chiar in seara aia rugacinea pare ca a intrat prima pe usa dorintelor caci Amaliei i-a fost bine. Au fost doar ei si o lumanare pe care Tudor a stins-o cu o dorinta aprinsa.  
 Pentru mama lui Tudor Donatii pentru Amalia Tuglea se pot face in conturile deschise la CITIBANK ROMANIA SA, sediul central, Sector 1, Bucuresti, pe numele Ioan Tuglea (tel. 0722.598. 002 )
RON - RO09 CITI 0000 0001 1021 7056 USD - RO84 CITI 0000 0001 1021 7064 EUR - RO62 CITI 0000 0001 1021 7072 Cod swift: CITIROBU Mai puteti face donatii prin posta. Adresa: Str. Imparatul Traian 3, Bl B12, Sc 2, Ap 68, Sector 4, 041411, Bucuresti


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.