Parintele Léon Laclau a recunoscut public ca este implicat intr-o relatie cu una din enoriasele sale din parohia Asson, localitate situata in sud-vestul Frantei. El spune insa ca nu se caieste nici o secunda pentru gestul sau, deoarece dragostea pentru femeia respectiva l-a adus mai aproape de Dumnezeu si de biserica. Povestea de dragoste a parintelui Laclau cu Marga, o vaduva cu trei copii, dureaza de mai bine de 22 de ani si nu a reprezentat un secret pentru membrii parohiei. Concubinajul si incalcarea juramantului preotesc au fost insa dezvaluite superiorilor lui Laclau de catre un alt preot, apropiat al acestuia.
Socati de concedierea preotului lor, sute de enoriasi din Asson, o localitate care numara 1600 de suflete si care situata la doar 30 kilometri de Lourdes, celebrul loc de pelerinaj al credinciosilor romano-catolici, au refuzat sa asiste la slujba oficiata de catre inlocuitorul lui Laclau.
Zilele trecute, credinciosii din Asson au organizat chiar si proteste de strada, agatand apoi un baner gigant, pe care scria "Dati-ne preotul inapoi!", intre clopotnita si acoperisul biericii. "Ce pacat a comis acest preot care ne-a adus din nou pe drumul Bisericii?", au scandat sutele de enoriasi adunati in fata bisericii.
"Marga m-a facut un preot mai bun"
"Marga m-a facut un preot mai bun", spune parintele Léon. "Stiu ca nu mi-am respectat intocmai juramantul pe care am ales sa-l fac in urma cu 30 de ani, dar mai stiu ca dragostea mea pentru Marga nu a fost un handicap pentru misiunea mea preoteasca. Mai mult de atat, ea a reprezentat pentru mine un sprijin important. Multi dintre enoriasii mei mi-au spus nu o data ca in sfarsit au gasit un preot care iubeste Biserica, dar care stie in acelasi timp sa asculte, care ii intelege si care traieste ca si ei", a declarat parintele Laclau, in varsta de 55 de ani. El a refuzat postul propus de superiorii sai in Coasta de Fildes, anuntand ca va ramane in acesta regiune de care s-a atasat enorm.
Povestea lui cu Marga "nu deranja pe nimeni de aici", spune un enorias, Yves, in varsta de 59 de ani. "Episcopul de Bayonne, inchis in turnul sau de fildes, nu a venit niciodata in parohia noastra. Si acum a decis ca este mai bine sa ne lase fara preotul nostru drag", spune alt enorias. Jean-Claude, 65 de ani, un apropiat al preotului precizeaza ca "Léon a primit mesaje de sustinere din toata Franta".
"S-au descotorosit de el ca de un lucru murdar. Cred ca Biserica greseste, greseste profund", spune, la randul ei, Marga. "Este o adevarata tragedie. Toata lumea avea incredere in el. Biserica trebuie sa-si schimbe regulile pentru ca si societatea s-a schimbat", spune si Aline, 45 de ani, angajata a oficiului postal.
Biserica nu da insa semne ca intentioneaza sa schimbe traditia. "In cazul lui a fost luata cea mai buna decizie pentru ca atitudinea si comportamentul sau public nu au coincis cu angajamentele pe care si le asumase", a declarat Pierre Molierês, Episcopul de Bayonne, cel care a hotarat demiterea parintelui Léon. Celibatul pentru preotii catolici a devenit obligatoriu incepand cu anul 1939.