Un nou martor ar fi afirmat ca Iliescu nu ar fi intervenit pentru incetarea focului, in noaptea din 22 spre 23 decembrie, pentru ca "asa-i la revolutie, trebuie sa avem morti", ar fi spus Ion Iliescu.
"In seara de 22 decembrie, dupa into
Un nou martor ar fi afirmat ca Iliescu nu ar fi intervenit pentru incetarea focului, in noaptea din 22 spre 23 decembrie, pentru ca "asa-i la revolutie, trebuie sa avem morti", ar fi spus Ion Iliescu.
"In seara de 22 decembrie, dupa intoarcerea lui Ion Iliescu de la Ministerul Apararii, revolutionarii l-au intrebat de ce se trage din toate pozitiile, cine trage? (noaptea de 22 spre 23 decembrie 89 n.n.) Ce facem, l-am intrebat? Iliescu: lasati, ma, sa se traga, ca trebuie sa avem morti, ca asa e la revolutie". Episodul de mai sus, citat de presedintele Asociatiei "21 Decembrie 1989", Teodor Maries, este, in opinia acestuia, una din "multele probe" care ar arata ca "Ion Iliescu a consimtit la uciderea propriilor colegi si nu numai". Maries a declarat ca afirmatia lui Iliescu a fost confirmata de "urmasul unui erou martir" care, "in acea vreme era cadru activ intr-o anumita institutie", fara a oferi mai multe detalii in afara de faptul ca persoana in cauza este acum pensionata si ca nu a fost cadru al Securitatii. Totodata, Teodor Maries a declarat, ieri, ca fostului presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, i s-a adus la cunostinta ca se afla sub urmarire penala in dosarul revolutiei, fiind cercetat "inclusiv pentru genocid" (fapta imprescriptibila) si ca Ion Iliescu a semnat actul prin care i s-a adus la cunostinta acest lucru. "Nu e de mirare, a spus Maries, ca Iliescu a atacat mass-media, una din putinele voci care a facut presiuni pentru aflarea adevarului cu privire la evenimentele din acele zile, spunand despre ziaristi ca <<sunt magari>>, in momentul cand, in 22 martie 2005, a aflat si a semnat ca luare la cunostinta ca este cercetat in dosarul revolutiei, inclusiv pentru genocid. Iliescu a semnat cu propria mana actul prin care ia la cunostinta ca s-a dispus inceperea urmaririi penale impotriva domniei sale, inclusiv pentru infractiunea de genocid", a declarat Maries. In opinia acestuia, participantii la actele de represiune se impart in trei categorii: cei care au detinut arme de foc (in special armata), complicii (toti cei care au stiut de pregatirea actiunilor din 1989 si le-au tainuit) si instigatorii (pe care, spune Maries, i-am vazut cu totii, inclusiv la televizor). Teodor Maries a mai comunicat faptul ca, dupa o intalnire a reprezentantilor asociatiei, impreuna cu o delegatie formata din Ion Caramitru, Sorin Iliesiu (Alianta Civica), Cristian Dumitrescu (Asoc. Detinutilor Politici), Radu Filipescu (GDS) cu procurorul Dan Voinea si cu procurorul general Codruta Kovesi, au "primit promisiunea" ca "cel putin unul dintre dosare" (cel al Mineriadei sau al Revolutiei) vor pleca in instanta


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.