Ministrul de finante Gordon Brown a obtinut 308 voturi ale parlamen-tarilor laburisti, ceea ce ii garanteaza functia de lider al partidului.

Cu cele 308 voturi pentru pe care le-a primit strins in Camera Comunelor, Gordon Brown este de acum sigur ca nu va avea nici un opozant serios pentru obtinerea functiei de sef al executivului. In Marea Britanie, liderul partidului majoritar in Camera Comunelor devine automat premier. Camera are 352 de parlamentari laburisti si, pentru a ramine in cursa, un candidat are nevoie de minimum 45 de adeziuni. Singurul posibil contracandidat, deputatul aripii de stinga a partidului, John McDonnell, nu a primit decit 29 de voturi si s-a recunoscut infrint miercuri seara. Cinci persoane vor candida, in schimb, pentru functia de vicepresedinte al partidului. Brown va fi numit oficial la conducerea Partidului Laburist intr-o conferinta extraordinara a formatiunii politice, ce va avea loc pe 24 iunie, la Manchester, dupa „debarcarea" lui Tony Blair in 17 iunie. Brown isi va prezenta prioritatile mandatului intr-un turneu electoral pe care-l va face in tara in urmatoarele saptamini. Educatia este o prioritate, cu accent pe pregatirea vocationala, reducerea inflatiei ar trebui sa ramina o piatra de temelie in politica monetara, iar in politica externa, viitorul premier a recunoscut ca au fost comise „greseli" in Irak si vrea noi reguli parlamentare pentru implicarea tarii intr-un razboi.

Ultima intilnire intre doi prieteni buni Premierul britanic Tony Blair s-a intilnit, la Washington, cu liderul de la Casa Alba, intr-o ultima intrevedere oficiala cu cel cu care a avut o alianta indestructibila dupa atentatele din 11 septembrie 2001. Cei doi lideri au discutat despre situatia din Afganistan si Irak, despre viitorul summit G8 din Germania si despre incalzirea globala. „Imi va lipsi. Este o persoana remarcabila si il consider un mare prieten", a spus Bush despre Blair, saptamina trecuta.