Speranta unui final pozitiv
"Doi factori ofera speranta unui final pozitiv in cazul acestei paralizii politice: sondajele si mitingurile care atrag multi participanti in orasele mari arata ca presedintele Basescu (...) pastreaza increder
Speranta unui final pozitiv
"Doi factori ofera speranta unui final pozitiv in cazul acestei paralizii politice: sondajele si mitingurile care atrag multi participanti in orasele mari arata ca presedintele Basescu (...) pastreaza increderea alegatorilor si va invinge demersurile vizand destituirea sa, prin referendumul de sambata. In al doilea rand, Comisia Europeana detine inca parghii puternice cu care sa-l ajute pe Basescu sa-si recupereze dinamismul reformist", adauga publicatia citata, avertizand ca, "daca Executivul comunitar va folosi gresit stimulentele care ii stau la dispozitie, pentru unul din cele mai sarace colturi ale Europei si pentru viitorul extinderii europene, perspectiva va fi sumbra". "Admiterea Romaniei si Bulgariei in UE a plasat organismele europene care trebuie sa le monitorizeze progresul intr-un teritoriu necartografiat. Nici Italia, nici chiar Bruxelles-ul insusi nu stralucesc ca faruri ale transparentei, dar niciodata in istoria Uniunii nu au fost acceptate ca membre cu drepturi depline state atat de slabite de coruptia sistemica, crima organizata, de sistemele judiciare fragile si de controlul <<oligarhic>> asupra mass-media tiparite si audiovizuale deopotriva", continua editorialistul Times, apreciind ca, "din acest punct de vedere, ambele tari seamana, mai degraba, cu Rusia si Ucraina decat cu statele carora li s-au alaturat in UE, justificand oarecum opinia ca aderarea lor ar fi trebuit amanata in asteptarea unor reforme mai profunde". "Esecul comisarului UE pentru Extindere, Olli Rehn, de a impune Bucurestiului si Sofiei <<repere>> mai riguroase de reforma, precum cele solicitate de la cei zece noi membri primiti in 2004, a stabilit un precedent nefast", conchide cotidianul britanic, potrivit RADOR.
"Telenovela sicanelor va continua"
"Cu un presedinte care va trece de referendum, romanii se asteapta la blocaje si mai mari" - este titlul unui comentariu aparut ieri in International Herald Tribune, care apreciaza ca presedintele Traian Basescu va intra, in acest weekend, in ape inca neexplorate, la fel ca si natiunea romana, pe care fostul capitan de vas a condus-o in UE.
IHT subliniaza ca, "desi este de asteptat ca liderul populist sa treaca usor de referendumul privind detronarea sa, pentru multi, ciocnicrile dintre Basescu si elita politica, pe care acesta o acuza ca a conspirat pentru blocarea reformelor, se vor amplifica". Daca voteaza pentru debarcarea lui Basescu, romanii vor pierde avantul luat in combaterea coruptiei si in eliminarea ultimelor vestigii ale comunismului. Daca se vor pronunta pentru ramanerea sa, sunt aproape siguri ca vor avea de trait de acum inainte multe episoade ale telenovelei sicanarilor dintre presedinte si inamicul sau numarul 1, premierul Calin Popescu Tariceanu", remarca analiza IHT.
Publicatia arata ca, perspectiva unor blocaje si mai mari in Romania nu este pe placul Uniunii Europene, care a permis acestei tari sa adere la blocul comunitar, pe prezumtia ca va continua reformele.
"In aceasta natiune in care, adeseori, politicienii sunt anchilozati si fac, deschis, parada de averile lor, Basescu este un presedinte al oamenilor", noteaza cotidianul, care descrie modul in care se imbraca presedintele suspendat si usurinta cu care acesta se adreseaza oamenilor obisnuiti. Anul trecut, si-a pus numele pe un raport care condamna comunismul si nominaliza mai multi politicieni de prim rang care au facut parte din vechiul sistem, inclusiv fostul presedinte Ion Iliescu, adauga IHT, amintind ca Basescu a fost cel care a deschis dosarele Securitatii, actiune ce a dus la deconspirarea multor figuri importante ca fosti colaboratori. "Unii considera ca inamicii lui Basescu si-au asumat un risc calculat prin tentativa de demitere a acestuia", afirma IHT.
Publicatia opineaza ca, daca Basescu va castiga referendumul de sambata, asa cum este de asteptat, el va fi automat si imediat reinstalat in functie, iar pentru opozantii sai ar putea fi dificila, daca nu imposibila, o noua incercare de acest fel. (A.M.L.; L.P.)
In spatele tuturor scandalurilor exista un fost securist
Guvernul roman va aduce in fata justitiei 200 de fosti gardieni de inchisori; sute de mii de detinuti politici au fost incarcerati de regimul lui Nicolae Ceausescu. Nici unul dintre responsabilii acelor atrocitati nu a fost trimis la inchisoare, se arata intr-un articol publicat de cotidianul spaniol El Pais, preluat de Rompres.
"Tacerea privind trecutul in Romania a fost totala pana ce actualul Guvern, ales la sfarsitul anului 2004, a indraznit sa o rupa. Acest pas inainte este una din cauzele care se ascund in spatele crizei cu care se confrunta tara. Romania se confrunta sambata aceasta cu un vot-cheie. Cetatenii vor trebui sa decida prin referendum daca confirma destituirea presedintelui, Traian Basescu, un reformator de centru care, in 2004, a castigat alegerile impotriva fostilor comunisti. Basescu, omul politic cel mai popular din tara, a fost suspendat temporar din functii la 19 aprilie, de o ampla coalitie parlamentara, formata din opozitie social-democrata si de unul dintre partidele de la guvernare liberalii ce formau o alianta cu presedintele si care au decis sa-l abandoneze, sub acuzatiile de abuz de putere pe care Curtea Constitutionala nu le-a confirmat", apreciaza El Pais.
"Coruptia este principalul motiv de disputa, dar determinarea lui Basescu de a scoate la lumina barbariile comunismului si condamnarea sa, pe care a facut-o in Parlament in decembrie si a fost huiduit, i-a speriat si i-a infuriat pe multi deputati si senatori", o citeaza El Pais pe Camelia Doru, directoare a Fundatiei Icar, care ofera asistenta medicala si psihologica detinutilor politici. "Exista o relatie directa intre comunism si coruptie. In spatele tuturor scandalurilor exista un fost securist sau un inalt responsabil al nomenclaturii care au stiut sa profite de pe urma informatiilor confidentiale si contactelor Securitatii obtinute prin tortura, spionare si asasinare", arata El Pais.
"Campania intreprinsa de Guvern se articuleaza in jurul unui proiect de lege privind marirea pensiilor victimelor si anularii sentintelor dictaturii prin dispozitie parlamentara; o lege care a permis deschiderea arhivelor secrete ale Securitatii si un proiect de lege a lustratiei (asemeni celor puse in aplicare in multe tari ex-sovietice, precum Polonia in 1997) pentru ca cei care ocupa inalte functii publice sa fie nevoiti sa dea socoteala pentru posibilul lor trecut comunist. Aceasta din urma este una dintre cele mai controversate legi, motiv pentru care se afla blocate in Parlament", mai arata cotidianul citat. (George DAMIAN)
Instabilitatea ar putea dura pana in 2008
"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, are sanse sa scape de demitere la referendumul de sambata, dar are in fata sarcina ingrata de a revigora reformele blocate si eforturile anticoruptie", noteaza un comentariu publicat de Reuters si preluat de cotidianul american New York Times, conform caruia "sondajele de opinie arata ca Basescu (...) va trece cu bine de acest vot".
"Multi vad revenirea lui ca singura sansa a Romaniei de a elimina coruptia generalizata care afecteaza toate mediile sociale", adauga agentia de presa citata, estimand ca presedintele suspendat "va lupta probabil pentru depasirea conflictelor intre centristii aflati la guvernare si Opozitie, si impotriva opozitiei crescande randul unor politicieni fata de combaterea coruptiei". "Scandalurile politice au dus la suspendarea lui Basescu si la referendumul din 19 mai, prevazut de Constitutia romaneasca, in urma votului dat de Parlament", aminteste Reuters, adaugand ca "Romania trebuie sa demonstreze UE, la care a aderat in ianuarie, ca lupta impotriva coruptiei si isi reformeaza sectorul agricol inapoiat, pentru a evita sanctiunile posibile in iunie". "Diplomatii UE spun ca statele membre sunt din ce in ce mai ingrijorate de progresele Romaniei in combatarea coruptiei, unii spunand chiar ca statul de la Marea Neagra, si vecina sa de la sud, Bulgaria, au fost admise prea devreme", mai scrie Reuters, subliniind ca tara noastra "este considerata in continuare drept cea mai corupta din UE, in indexul realizat de Transparency International". "Observatorii spun ca par sa existe slabe sanse ca scandalurile de la Bucuresti sa se termine dupa referendum, in contextul in care gruparile politice se lupta pentru influenta. Instabilitatea ar putea dura pana la viitoarele alegeri parlamentare, programate pentru sfarsitul anului 2008", conchide materialul agentiei de presa. (A.M.L)
Riscuri economice
"Presedintele, popular datorita modului sau deschis de a vorbi si angajamentului de eradicare a coruptiei, s-a distantat de adversarii sai in sondaje facand tot mai multe <<bai de multime>> in Romania, dar si in Spania, constient de importanta votului diasporei, care ar fi de doua milioane de oameni, potrivit statisticilor neoficiale. De cealalta parte a baricadei, liberalii premierului Calin Popescu Tariceanu, social-democratii si partidul de extrema dreapta Romania Mare incearca cu greu sa convinga si par sa fi pierdut o parte din electoratul lor, potrivit sondajelor", noteaza agentia AFP preluata de NewsIn. "Conflictul dintre Basescu si Parlament risca sa se acutizeze si singura solutie ar fi organizarea de alegeri legislative anticipate", a declarat pentru AFP analistul Mark Percival, de la Romanian Think Tank. Potrivit lui Percival, "efectele economice ale instabilitatii politice au fost pana acum limitate, dar pe termen lung tara va plati, pentru ca reformele urgente risca sa fie intarziate, ceea ce ar putea duce la sanctiuni din partea UE". (G.D.)
"Kremlinul adulmeca haosul"
In afara de Spania, unde exista o mare minoritate de romani, nimeni din Uniunea Europeana nu pare sa fi observat situatia din Romania, unde presedintele suspendat Traian Basescu se va confrunta la 19 mai cu un referendum ce urmeaza sa confirme sau sa infirme decizia din 19 aprilie a Parlamentului de a-l suspenda, scrie corespondentul la Berlin al ziarului Times, intr-un fragment purtand titlul "Dusmanii Romaniei", inclus intr-un amplu reportaj referitor la tarile "de frontiera" ale UE, informeaza Rompres. Potrivit reportajului, publicat in The Statesman si intitulat "Nu e chiar atat de liniste pe frontul de est" si care l-a purtat pe ziaristul britanic prin mai multe state din Europa de Est, printre care si Romania, in tarile de frontiera ale forului comunitar, tensiunea este in crestere pe masura ce o Rusie care cauta sa se reafirme, se foloseste de minoritatile sale turbulente pentru a-si spori influenta. "Tarile de frontiera, credem noi, sunt programate istoric pentru turbulente. De ce sa ne batem capul? Ce treaba avem noi cu aceasta?", se intreaba autorul reportajului, care marturiseste ca si-a scris ultima parte a articolului, cea despre Romania, din sediul de campanie al presedintelui suspendat Traian Basescu. La Moscova nu se manifesta o asemenea lipsa de interes, comenteaza autorul, remarcand faptul ca singurele echipe de televiziune pe care le-a vazut in vizita sa la Bucuresti proveneau din Rusia. "Kremlinul adulmeca haosul si slabiciunea la vecinii sai la fel de eficient ca un porc antrenat sa descopere trufe; ca de obicei, (Moscova) profita de lipsa noastra de concentrare, de indiferenta noastra crasa fata de alte culturi", scrie corespondentul Times. "Afara, desi suntem pe strada Vasile Lascar din centrul orasului, pot sa jur ca am auzit tipatul unei cucuvele", conchide ziaristul britanic, potrivit Rompres. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.