Monica Macovei a lasat sub fotoliul lui Chiuariu o bomba cu ceas. Bomba a explodat, dar ministrului nu-i miroase deloc a ars.

Monica Macovei a cam ingrozit pe toata lumea cind a transferat de la CSM la ministrul Justitiei puterea de a-i numi pe procurorul general si pe sefii DNA: ce ne facem daca ne trezim iar cu un ministru ca Rodica Stanoiu? Macovei a explicat ca transfera nu doar puterea, ci si responsabilitatea cu care aceasta este exercitata. Criticile care au urmat au omis in mod constant acest ultim aspect, dar avem cel putin un exemplu flagrant in care Macovei a dovedit ca isi exercita cu discernamint aceasta putere: i-au trebuit citeva luni, plus un audit extern, ca sa scape de Ioan Amarie, desi o tara intreaga era exasperata de mormolocul din fruntea anticoruptiei.

Cind a preluat portofoliul de la Justitie, Tudor Chiuariu nu s-a uitat cu atentie sub scaun, ca sa vada ce bomba cu ceas i-a plantat acolo Monica Macovei. A stat cufundat vreo luna in pielea visinie a fotoliului, mostenire de la Rodica Stanoiu, si a vazut ca e moale si e bine. A dezmierdat putin buzduganul de schimbat procurorii sefi, mostenire de la Monica Macovei, si a vazut ca e tare si e bine.

Pe 7 mai anul curent, la ceas de noapte, Chiuariu s-a ridicat brusc din fotoliul visiniu si a dat cu buzduganul intr-un sef de sectie de la DNA. Exact in acel moment a explodat bomba. Legatura nevazuta dintre putere si responsabilitate a rezistat cu bine exploziei, insa nadragii ministrului s-au facut zdrente. Un fum gros si inecacios iese si acum, insa Chiuariu si ai lui au nasul infundat si tin ochii inchisi.

Alaltaieri la prinz au sosit si pompierii. Niste ambasadori importanti au stat muti la CSM ca sa vada cum ne descurcam cu incendiul de la fundul ministrului Justitiei. Premierul Tariceanu s-a rastit la ei cu tifna de gospodina: „Sintem tara membra a UE si le cer tuturor celorlalti ambasadori ai statelor UE la Bucuresti sa ne trateze ca egali". Cu nasul infundat si cu ochii inchisi, Tariceanu uita un lucru important. Pompierii astia ne-au primit in clubul lor dupa ce i-am asigurat ca avem intacta si functionala trusa PSI si stim s-o folosim in caz de nevoie. Iar alaltaieri au vrut doar sa vada de ce naiba nu reusim sa inabusim odata fumul asta gros si inecacios care ii iese ministrului Justitiei din turul pantalonilor.