PD cerea PPE sa valideze imaginea unei Romanii a carei salvare nationala si europeana depinde in exclusivitate de Basescu si PD, impotriva carora s-a pornit o conspiratie pentru intoarcerea din drum a tarii abia incluse in UE, numai si numai datorita
PD cerea PPE sa valideze imaginea unei Romanii a carei salvare nationala si europeana depinde in exclusivitate de Basescu si PD, impotriva carora s-a pornit o conspiratie pentru intoarcerea din drum a tarii abia incluse in UE, numai si numai datorita maretelor realizari declarative ale presedintelui suspendat. PD a intins coarda mult prea tare, prin delatiunea impotriva UDMR. Sperante desarte la sfarsitul saptamanii trecute, cand europarlamentarul german Markus Ferber a atacat UDMR pentru votul in favoarea suspendarii presedintelui Basescu, sugerand ca vorbeste in numele familiei politice cand s-a pronuntat pentru excluderea UDMR. In realitate, vorbea in nume personal, asa cum de altfel a si semnalat presedintele UDMR, Marko Bela.
PPE tine la UDMR, din mai multe motive. Unul este legat de vechimea si fidelitatea apartenentei. UDMR a optat din start pentru familia conservatoare crestin-democrata, pe vremea in care forta europeana dominanta era cea socialista, spre deosebire de PD, care a procedat exact invers, adica a intrat in PSE si in Internationala Socialista ca o capusa a PSDR, partidul social-democrat traditional al Romaniei, care avea sa fie substituit ulterior de PDSR, prin fuziune, cu pastrarea numelui istoric, PSD, moment in care dreapta ajunsese prima putere europeana, iar PD s-a reorientat oportunist spre PPE. Partidul comunist din Romania, deghizat in FSN si scindat strategic in PSD si PD, si-a distribuit bine rolurile si pe plan international. Fiind gata oricand de o reintregire PSD-PD.
Celelalte motive ale sustinerii de care se bucura UDMR in cadrul PPE tin de compozitia etnica si, in consecinta, de faptul foarte pragmatic ca formatiunea maghiarilor din Romania va fi intotdeauna la guvernare, precedent creat pe vremea guvernului Ciorbea si a administratiei Constantinescu. Initiativa PNTCD elogiata pe plan international ca "model european". Un model convenabil atat pentru Romania, prin prisma stabilitatii politice si sociale pe care o garanteaza, cat si pentru comunitatea internationala, si o garantie pentru PPE ca va avea mereu reprezentare in guvernul Romaniei. PD se joaca cu focul cand incearca sa saboteze UDMR, inclusiv prin subita initiativa a presedintelui sau (i)moral, Basescu, privind votul uninonimal, in sensul de unipersonal, vizand excluderea formatiunii maghiare din Parlament si eliminarea concurentei din PPE, prin marginalizare extraparlamentara alaturi de PNTCD. Vreun milion de unguri ar putea spune DA la referendum.
PPE a respins categoric initiativa PD. Proiectul de rezolutie privind sustinerea lui Basescu pentru referendum nici macar n-a intrat pe ordinea de zi a sedintei Biroului Politic al PPE de luni, 14 mai. Degeaba se lauda Sorin Frunzaverde cu faptul ca presedintele PPE, Wilfried Martens, si-a declarat sustinerea pentru Basescu - de fapt, o simpla afirmatie de complezenta in cadrul sedintei PPE, "ne-am bucura daca presedintele suspendat ar obtine un rezultat pozitiv la referendum". In realitate, Basescu si PD au esuat lamentabil, pentru ca a fost prima data cand, intr-o situatie cruciala, conducerea PPE nu doar ca nu a adoptat o rezolutie de sustinere pentru un reprezentant din Romania, ci a refuzat sa ia macar in discutie proiectul de document oficial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.