Daca se va intoarce la Cotroceni, Basescu spera ca parlamentarii care au votat suspendarea sa plece acasa.

Seful suspendat al statului a declarat joi la Radio Romania Actualitati ca „unu din doi va trebui sa plece" dupa aflarea rezultatelor referendumului.

Traian Basescu a subliniat ca, daca votul le va fi favorabil celor 322 de parlamentari PNL-PSD-PRM-PC-UDMR care i-au votat suspendarea, el va fi acela care va pleca acasa. Daca, din contra, votul ii va da lui cistig de cauza, atunci cei care trebuie sa se retraga sint amintitii parlamentari. Traian Basescu accepta insa ca atunci „cind vine vorba de Parlament e o chestiune de moralitate politica: ei nu pot fi demisi decit prin votul electoratului".

In opinia sefului suspendat al statului, cei 322 de parlamentari ar trebui sa-si dea demisia daca cetatenii vor vota masiv pentru pastrarea sa in functie. Basescu le-a oferit celor 322 si „varianta sa ceara scuze poporului roman" si sa-si asume reformele „alaturi de presedinte". Printre acestea, „decuplarea oligarhilor de decizia politica", „reforma clasei politice", si „adoptarea legii lustratiei".

Tot la postul public de radio, Basescu a spus ca domeniul achizitiei de medicamente este „coplesit de un sistem mafiot". Presedintele suspendat a insistat asupra faptului ca, dupa domeniul energiei, sanatatea este locul „in care se fura cei mai multi bani de la populatie".

In opinia sa, asistenta medicala este astazi mai slaba decit in 1999, cind in sistem erau de patru ori mai putini bani. Concluzia a fost ca

„bolnavii de cancer si de diabet au iesit in strada pentru ca au ramas fara medicamente din cauza sistemului de achizitii care a fost coplesit de un grup mafiot".

El a amintit ca bolnavii au protestat recent din cauza unor „nemernici" care au lucrat „in interesul unor grupuri de ticalosi, si nu in interesul bolnavilor".