Sedinta Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, desfasurata ieri in scopul solutionarii cererii ministrului Justitiei de revocare din functie a procurorului sef de sectie din DNA, Doru Tulus, a debutat ieri sub auspicii europene
Sedinta Sectiei de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, desfasurata ieri in scopul solutionarii cererii ministrului Justitiei de revocare din functie a procurorului sef de sectie din DNA, Doru Tulus, a debutat ieri sub auspicii europene nemaivazute. Opt inalti diplomati si reprezentanti ai unor importante institutii europene au venit, in bloc, pentru a asista la modul in care va decurge sedinta. Reporterii ZIUA i-au intrebat pe unii dintre oaspetii europeni de ce au venit sa asiste la o sedinta in care se dezbate o propunere de revocare a unui procuror dintr-o functie de conducere, in conditiile in care o asemenea cerere este perfect legala. Intrebarea i-a incurcat pe cei carora le-am adresat-o. Unii au ras prieteneste, altii s-au limitat sa raspuna in engleza "buna intrebare". O singura explicatie mai concreta a oferit-o un reprezentant al Ambasadei Olandei, care a spus: "Am venit sa aparam democratia". Europenii prezenti ieri la CSM au asistat cuminti pe scaunele din sala, fara a interveni in vreun fel pe parcursul sedintei. Unii dintre ei si-au luat, constiinciosi, notite.
Contre Chiuariu - Morar
Sedinta a debutat cu punerea in discutie de catre ministrul Justitiei a necesitatii efectuarii unui control general la DNA, in urma caruia sa se observe daca e cazul sau nu sa se dea un aviz pozitiv cererii de revocare propuse de ministrul Justitiei. S-a cerut sa se voteze daca avizul CSM pentru revocarea lui Tulus se va face inaintea sau dupa efectuarea controlului la DNA. La sedinta a fost prezent si procurorul sef sectie, Doru Tulus, impreuna cu seful DNA, procurorul Daniel Morar. Procurorul General al Romaniei, Laura Kovesi, a fost vehementa in a sustine ca trebuia sa existe un control la DNA inainte ca ministrul Chiuariu sa ceara revocarea cuiva. Chiuariu a replicat ca, pentru evitarea suspiciunilor de imixtiuni politice, este necesar un control de fond la DNA, pentru a se evalua minusurile si plusurile acestei institutii. Membrul CSM Liviu Dascalescu a subliniat faptul ca oricum la DNA era util un control de fond, intrucat in cei cinci ani de existenta a acestui Parchet, nimeni nu l-a controlat. Afirmatia l-a deranjat vizibil pe Daniel Morar, dar si pe Laura Kovesi. Cea din urma a cerut Sectiei CSM sa lase controlul si sa se pronunte pe cererea de revocare. O solicitare similara, exprimata cu o duritate de neinteles, a fost facuta si de procurorul Tulus, care a declarat ca el nu mai suporta starea de provizorat aducatoare de "prejudicii". Seful sau, Daniel Morar, a dat categoric din mana: "Dati solutie acestei cereri si nu amanare!"
Ministrul Chiuariu a intervenit intrigat, atentionandu-l pe Morar ca este inconsecvent cu el insusi: "Va schimbati de la o saptamana la alta. Pana acum ati cerut amanare si control, iar acum nu mai vreti. Acum vreti decizie fara control. Oricum va controleaza colegii dvs, nu eu".
Profitand de prezenta presei, dar mai ales a vizitatorilor europeni, cativa dintre membrii CSM, in frunte cu Dan Chiujdea, nu au pierdut ocazia sa se planga, indirect, prin referiri la legile in vigoare, ca procurorii romani nu s-ar bucura de o independenta totala fata de politic. Ba chiar au exprimat parerea ca procurorul ar trebui sa fie total independent, aprecieri ce contravin Constitutiei si legilor in vigoare. Legislatia romana prevede ca procurorul este sub autoritatea ministrului Justitiei si nu se bucura de independenta si inamovibilitatea detinute de judecator. Membrul CSM Cristian Deliorga a punctat ca "si in 2007, prin modificarile aduse legilor din 2005, procurorii sefi sunt pastrati la mana ministrului Justitiei". Dan Chiujdea a fortat nota, sustinand ca intreaga cariera a procurorilor ar trebui sa fie la indemana exclusiva a CSM. Aprecierile lui Chiujdea si Deliorga au indus ideea punerii pe picior de egalitate a procurorilor cu judecatorii. Lucru dorit de foarte multi procurori, dar care este de natura sa puna sub semnul intrebarii egalitatea partilor in procese, stiindu-se ca intr-un proces obiectiv si impartial acuzarea nu poate fi niciodata deasupra apararii.
Control la DNA
Au urmat deliberarile pe cererea de control de fond la DNA. Cu unanimitate de voturi, Sectia de procurori a CSM a decis efectuarea de catre Inspectia Judiciara a unui control de fond la structura centrala a DNA, incepand cu 1 iunie a.c. Totodata, s-a hotarat ca avizul asupra cererii de revocare, formulate de ministrul Justitiei, sa fie luat in discutie numai dupa finalizarea controlului la DNA, control despre care Dan Chiujdea a anuntat ca va fi dat publicitatii. Oficialii europeni au plecat la fel de calmi cum au venit, lasand sa se inteleaga ca sunt multumiti de modul in care a decurs sedinta CSM si de solutia data. Ei s-au abtinut de la orice comentariu pozitiv sau negativ fata de presa. (Razvan SAVALIUC, Silviu ALUPEI)
Comisia Europeana: Supraveghere in interesul luptei anticoruptie
Diplomatii care au participat la sedinta de ieri au fost: Onno Simons, responsabil cu problemele politice, economice, justitie, afaceri interne din cadrul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, secretarul Ambasadei Irlandei, David Nooan, consilierul Ambasadei Germaniei, Malchow Olaf, seful adjunct al Ambasadei Marii Britanii, Hall Philip Ridley, dar si reprezentanti ai Ambasadei Suediei, Ana Ekberd, ai Ambasadei Danemarcei, Skuda Rasmusgen, ai Ambasadei Tarilor de Jos, Louis Wernerdar si cei ai Bancii Mondiale. "Comisia Europeana si Statele Membre ale UE urmaresc indeaproape reforma sistemului justitiei si lupta impotriva coruptiei in Romania, pentru ca sunt interesate de aceste aspecte in fiecare stat membru al UE. De aceea au luat parte astazi la sedinta publica a Consiliului Superior al Magistraturii", ne-a informat Reprezentanta Comisiei Europene din Romania. (George Damian)
AMR condamna prezenta diplomatilor
Potrivit unui comunicat trimis ieri la redactie de catre Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), sub semnatura presedintelui Viorica Costiniu, aceasta organizatie profesionala: "Apreciaza corecta masura dispusa de Sectia de Procurori a CSM sub aspectul verificarii activitatii Sectiei conduse de dl. procuror Doru Florin Tulus".
"Dezavuam simpla cerere a ministrului Justitiei de revocare din functie a dl. procuror Doru Florin Tulus (...) in lipsa unor evaluari a activitatii sale manageriale, a cauzelor si conditiilor in care si-a putut exercita mandatul (...) Prezenta la sedinta Sectiei de procurori a CSM a mai multor demnitari straini constituie o premiera, care in opinia noastra tradeaza o lipsa de respect fata de Autoritatea Judecatoreasca din Romania. Totodata apreciem ca s-a insinuat fie si doar prin prezenta fizica a acestor reprezentanti de ambasade, neincrederea strainatatii in forul suprem al Justitiei in modul de a gestiona o situatie care-si are singurul raspuns la nivelul sistemului (...) Ne vedem obligati sa sesizam Consiliul Consultativ European al Judecatorilor de la Strasbourg si sa transmitem scrisori de nemultumire conducerii tarilor reprezentate la sedinta Sectiei de Procurori a CSM din data de 16 mai 2007, pentru a ne lamuri asupra atitudinii pe care o apreciem ca fiind de desconsiderare cu atat mai mult cu cat pana in prezent n-au mai avut nici o reactie care sa justifice un interes de moment". (R.S.)
Cristian Diaconescu, fost ministru PSD al Justitiei
"O rusine fara precedent"
Fostul ministru al Justitiei, Cristian Diaconescu, in prezent purtator de cuvant al PSD, a declarat ieri ca "Monitorizarea CSM prin ambasade este o rusine fara precedent". Diaconescu a afirmat ca in calitate de membru al presedintiei Partidului Socialistilor Europeni va pune problema la plenul sedintei din 14 iunie, daca in opinia oficialilor europeni Romania a devenit o tara cu suveranitate limitata, care este supusa monitorizarii chiar inainte de regiunea Kosovo.
Diaconescu a mai adaugat ca PSD va solicita Ministerului Afacerilor Externe formularea unui punct de vedere in legatura cu situatia creata de prezenta mai multor diplomati europeni la sedinta CSM. (D.I.)
Macovei condamna Parlamentul si Guvernul in Die Welt
"Mi-e rusine pentru Parlamentul si Guvernul Romaniei", a declarat fostul ministru roman al justitiei Monica Macovei intr-un interviu publicat de cotidianul german Die Welt. Publicatia germana noteaza in deschiderea interviului ca "Fostul ministru roman al justitiei, Monica Macovei, condamna in interviul acordat revistei germane Die Welt masinatiile corupte din tara sa. Reformele s-au oprit dupa aderarea la UE. Ca solutie ea cere, in caz de nevoie, sanctiuni contra propriei tari.
La numai patru luni de la aderarea la UE, Romania se afla intr-o grava criza politica. Pe data de 19 mai populatia va vota in legatura cu suspendarea presedintelui Traian Basescu de catre Parlament, la mijlocul lunii aprilie. Cu putin timp inainte, se destramase coalitia de guvernamant.
Uniunea Europeana se arata ingrijorata in ce priveste evolutiile din Romania. (George Damian)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.