Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, i-a criticat pe predecesorii sai la conducerea institutiei pentru limitarea termenului de incheiere a contractelor de irigatii la 31 ianuarie, aratand ca aceasta situatie nu tine de cadrul legal, ci de "t
Ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes, i-a criticat pe predecesorii sai la conducerea institutiei pentru limitarea termenului de incheiere a contractelor de irigatii la 31 ianuarie, aratand ca aceasta situatie nu tine de cadrul legal, ci de "tembelism".
"Faptul ca dreptul de a contracta era barat la 31 ianuarie printr-o reglementare legala m-a mirat cand am aflat si l-am calificat nu legiferare, ci tembelism. Trebuie sa am dreptul de a-mi contracta si cumpara ceva atunci cand am nevoie sau doresc sa fac acest lucru", a spus Remes, precizeaza Mediafax.
Premierul Tariceanu a anuntat marti seara o serie de masuri pentru limitarea efectelor secetei, promovand irigatiile; masurile au fost adoptate, ieri, de Guvern. Astfel, subventia pentru irigatii aproape s-a dublat, termenul de depunere a cererilor a fost prelungit pana la sfarsitul lunii iunie, facturile la apa pot fi achitate in 60 de zile.
Remes a aratat ca ministrul Economiei si Comertului, Varujan Vosganian, a precizat ca agricultorii vor beneficia de electricitate ieftina de la Nuclearelectrica si Hidroelectrica, la preturi care vor fi convenite intre cumparatori si furnizori. "Vosganian ne-a informat ca a luat deja legatura in acest sens cu cele doua companii. Pentru trei luni in fiecare an, cat va fi dansul ministru, agricultorii vor beneficia de surse de curent ieftine pentru irigatii", a spus Remes.
Vosganian dator la Remes
El a mai aratat ca asteapta ca, printr-o viitoare rectificare bugetara, Ministerul Agriculturii sa primeasca o suma suplimentara de minimum 550 milioane lei pentru intretinerea sistemelor de irigatii, subventii si amenjarea centrelor locale ale Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). "La rectificare, Ministerul Finantelor va trebui sa-mi dea cel putin 5500 de miliarde de lei vechi pentru irigatii si rezolvarea problemelor centrelor locale. Dar nu ma voi putea multumi cu atat, Varujan are obligatii fata de mine din perioada cand eram eu acolo (la Ministerul Finantelor - n.r.) si ma indruma dansul cum trebuie sa dau. Acum dumnealui e acolo si o sa-i cer ce trebuie sa-mi dea", a spus Remes. Ministrul a anuntat totodata ca, astazi, il va insoti pe seful Guvernului intr-o vizita de inspectie a sistemelor de irigatie.
Tot mai multe semnale din tara au aparut in ultimul timp, reclamand instalarea secetei in sudul si estul tarii. Agricultorii au solicitat declararea calamitatii, pentru a putea fi despagubiti, dar ministrul Remes a refuzat, sustinand ca nu s-a apelat la irigatii, pentru eliminarea efectelor secetei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.