Traian Basescu ne-a demonstrat ca nu are nici pregatirea si nici calitatile necesare pentru a fi presedintele Romaniei, aflata la intersectia marilor confruntari. Comportamentul si verbul lui Traian Basescu sunt mult prea departe de tinuta unui prese
Traian Basescu ne-a demonstrat ca nu are nici pregatirea si nici calitatile necesare pentru a fi presedintele Romaniei, aflata la intersectia marilor confruntari. Comportamentul si verbul lui Traian Basescu sunt mult prea departe de tinuta unui presedinte al unui stat european. Insa de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere, acestea-i sunt limitele. Din acest moment numai noi, "prostimea", suntem singurii vinovati de repercusiunile unei eventuale reintoarceri a domniei sale la Palatul Cotroceni.
Povesti cu ingeri
Suntem raspunzatori pentru viitorul nostru si in fata istoriei, si nu in ultimul rand in fata lui Dumnezeu, pe Care prea L-am amestecat in meschinaria orgoliilor personale sau de grup. Ipocrizia a atins cote alarmante. Am remarcat tehnica de aburire a maselor, inclusiv prin mesajele cu tenta religioasa aruncate in batalia politica de insusi Traian Basescu. Complicitatea unor fete bisericesti este regretabila. Desi Sf. Sinod a luat inca din 2004 decizia ca Biserica Ortodoxa Romana sa ramana deasupra politicii, sa nu se amestece in nici un fel in lupta politica si preotii sa nu candideze, IPS Bartolomeu a incalcat hotararea Sf. Sinod din care face parte, motiv pentru care ar trebui sanctionat, situatie foarte delicata pentru Patriarhul Teoctist, data fiind deosebita personalitate teologica si culturala a IPS Bartolomeu Anania. Insa manipularea constintelor printr-o manevra ieftina nu este decat o ofensa grava adusa capacitatii noastre de a discerne. Se arunca in joc povesti cu ingeri care s-ar fi aratat la mult prea suspectul asezamant de la Pucioasa in favoarea presedintelui suspendat, in ajutorul caruia intervine acest inalt prelat. Data fiind cultura sa fenomenala si inteligenta percutanta, este cu atat mai reprobabil ca s-a putut preta la asemenea manipulare a maselor, comitand totodata pacatul de a invoca ingeri intr-o batalie diabolica (mirosind de la o posta a pucioasa).
Obstacol in calea normalitatii
Daca la toate acestea mai adaugam faptul ca o personalitate ca dl Gabriel Liiceanu revine in viata cetatii ca mercenar al aceluiasi controversat personaj, dupa ce chiar prietenul lui, Andrei Plesu si multi altii au renuntat sa-i mai fie consilieri, atunci o sa avem cateva repere ale haosului uman provocat de cel care ar fi trebuit sa fie simbolul Romaniei europene. Traian Basescu a ajuns in fruntea Romaniei numai fiindca s-a folosit de votul negativ al contestatarilor lui Adrian Nastase. Multi s-au lamurit, intre timp, pe cine au votat. Problema e, isi vor repara ei greseala printr-un DA la referendum? Personal, am sa o fac, aici, pe pamant american, tara in care am venit dupa mineriada din iunie 1990 si pe care nu o voi abandona nici chiar in ziua in care ma voi hotari sa ma intorc in tara natala. Mi-as dori foarte mult sa revin in tara mea si sa ma simt acasa, ca un cetatean al lumii libere, cu doua domicilii la fel de dragi, Romania si SUA. Mi-e dor de tara mea. Insa nu te poti intoarce fara sa ti se creeze premisele necesare, anume, inlaturarea prin vot popular a acestui obstacol in calea normalitatii democratice.
Cum pot fi insa convinsi oamenii? Premierul Tariceanu ramane inca la generalitati nedumeritoare: "Traian Basescu pune interesele personale deasupra intereselor Romaniei; interesele Romaniei si cele ale lui Traian Basescu sunt divergente" etc. Care sunt interesele personale ale lui Traian Basescu? Nu cumva ele trebuie enumerate? Evident ca nu necesita un efort interminabil pentru a putea dovedi cum a colaborat Traian Basescu cu institutiile statului, pentru a si le aservi. Este nevoie de exemple clare pentru orice roman, oriunde s-ar afla. Criza ostaticilor - nu inteleg omerta jurnalistica in cazul Ovidiu Ohanesian -, eliminarea premierului din circuitul politicii externe a Romaniei, complotarea cu ministrul de Externe Ungureanu impotriva premierului si atatea altele.
O manea propagandistica
Observ ca exista un decalaj intre forta de convingere a suspendatului, in raport cu cea a premierului plus "aliatii" care, de fapt, nu au nimic in comun, in afara luptei pentru demiterea lui Basescu. Basescu le spune pe sleau - pe drept ori pe nedrept, are mai putina importanta. El pur si simplu stoarce la maximum propaganda. Este o manea propagandistica cu care lumea s-a obisnuit, care convinge datorita continuitatii. Ei bine, cred ca aici trebuie el combatut, invins cu propriile-i argumente. Da el o lista de mari corupti din tabara adversa? Sa dea si "aliatii" lista oligarhilor din jurul lui Basescu, sa arate cum i-a favorizat acesta. Astfel, demonteaza piesele grele din jurul lui - Stolojan, Stoica, Boc, Elena Udrea&co, Berceanu, Videanu etc. Vorbeste el despre cat de mult iubeste poporul roman si cum ii doreste numai binele? Sa vina ceilalti sa arate ce deservicii imense aduce poporului roman inventand un amestec strain in organizarea si aplicarea suspendarii sale din functie; in numirea unui "papleaca" la SIE, care aduce spionajul romanesc in postura de mazeta a "colegilor" din NATO si a UE; in suspendarea ministrului Apararii fara temei legal, doar pe baza "reclamatiei" principalului sau consilier - metoda din cele mai scarboase, de lupta politica, una care provoaca pur si simplu frisoane in cancelariile europene si euro-atlantice.
Macar acum, ca am intrat in linie dreapta, in "saptamana mare" a politicii noastre traditionale, trebuie folosita "artileria grea", intr-o romana clara si inteligibila pentru toti. Adversarii presedintelui suspendat se comporta ca si cum le-ar fi indiferent daca la referendum Basescu va fi sau nu repus in drepturi. Ceea ce creeaza imaginea ca nici lor nu le pasa de Romania, ca nu sunt decat tot niste mincinosi, dar mai ineficienti in minciuna decat mincinosul cu care se lupta. Tentativa de viol a lui Traian Basescu asupra "subconstientului colectiv al neamului" trebuie stopata. Altfel, daca la referendum castiga presedintele suspendat Traian Basescu, Romania nu va avea decat de pierdut.
Intertitlurile apartin redactiei


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.